Data: 2004-07-02 14:40:46
Temat: Re: Hmmm jak zrobić??
Od: Kruszyzna <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2004-07-01 21:54,Użytkownik Elma ziewnął szeroko i rzekł:
> Witam serdecznie!
> Czy ktoś z grupowiczów mógłby napisać jak przygotować smacznie wątróbkę
> drobiową??
>
> Z góry dziękuję za propozycje, pozdrawiam
>
> Elma
>
>
Podaję coś, co podłapałam od Makłowicza, a co bije na głowę - ja tak
uważam - wcześniejsze moje wątróbki. Nazywa się to wątróbka po albańsku,
ale niech was nazwa nie zmyli, bo to ponoć przepis turecki.
Potrzebujemy:
kilka ząbków czosnku
świeżą pietruszkę
świeży koperek
kminek
ostrą paprykę (w przepisie była jakaś konkretna o trudnej nazwie, ja
daję pepperoncino)
wątróbkę oczywiście
mąkę i coś, na czym będziemy smażyć, ja daję zwyczajny olej rzepakowy.
Czosnek w plasterki. Ostrą paprykę mieszamy z mąką, a następnie do tej
mieszanki pakujemy wątróbkę i obtaczamy. Siekamy pietruchę, siekamy
koperek (ja daję duuuuuużo). Kminek (tak z łyżeczkę, ale ja daję nieco
więcej) wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy. Dodajemy czosnek i
już po chwili wkładamy do całości obtoczoną w papryce i mące wątróbkę. I
tu uwaga: to się ma smażyć na DUŻYM ogniu i tak, aby w środku wątróbka
była "krwista", a więc krótko. Nie nakrywamy, nie podlewamy wodą, nic z
tych rzeczy. Po chwili pakujemy na patelnię posiekaną zieleninę i
jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Czosnek zawsze brązowieje, ale nie
należy się tym przejmować. Z całością komponuje się dobrze, a goryczka
jakoś ginie.
Odkąd podpatrzyłam ten przepis, robię tylko tak :)
Krusz.
--
Kruszyna
"Primum non stresere..."
|