Data: 2007-01-08 19:47:00
Temat: Re: Holandia - co warto przywieźć
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le lundi 8 janvier 2007 ŕ 20:08:06, dans <enu51f$pbl$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>> Wybieram sie na dwutygodniową delegację do Holandii. Jakie specjały
>> polecacie przywieźć do Polski ?
> - sery orginalne włoskie i do tego wędliny z całego świata
> Jakieś dodatkowe pytania ???
Tak. Dlaczego zalecasz kupowanie * włoskich* serow, przeciez on nie
jedzie do Wloch ino do Holandii :p
Czyzbys w czasie twojago pobytu nie pomyslala o zakupie oryginalnych
holenderskich serow (maasdam, gouda, edam, mimolette...) ?
Co do reszty : kiedy bywam w Holandi, objadam sie tym co Holendrzy
potrafia dobrze robic, tzn rybami z Morza Polnocnego (sledzie i
losos), oraz krewetkami.
> - przyprawy kupa przypraw - jesli nie w sklepie to na targu jest jak w
> Indiach siedza araby i hindusy i sprzedaja z worków swieze przyprawy.
> Dostaniesz wszystko
Co do kuchni azjatyckich, to co jest naprawde ciekawe w Holandii, to
kuchnia indonezyjska (Holandia miala tam kolonie, stad obecnosc tej
kuchni) i slynny "rijsttafel" czyli "stol ryzowy. Byc w Holandii i nie
skosztowac to naprawde strata dla kogos kto intersuje sie kuchnia.
Ewcia
--
Niesz
|