Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.bmj.net.
pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: I co ja mam zrobić z karczkiem? ;)
Date: Wed, 8 Mar 2006 23:14:53 +0100
Organization: BMJ Gliwice
Lines: 39
Message-ID: <dunk5j$a5o$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
References: <dun2fq$3ir$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pc0-230.zwm.osi.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: bmj-lx1.bmj.net.pl 1141855219 10424 84.205.178.230 (8 Mar 2006 22:00:19 GMT)
X-Complaints-To: news.bmj.net.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 8 Mar 2006 22:00:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 0610-1, 2006-03-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:262375
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Michał Komorowski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dun2fq$3ir$1@inews.gazeta.pl...
> Witam.
> Mam właśnie w lodówce śliczną karkówkę, którą zawsze przyrządzałem
> w mój ulubiony sposób, tj. grube plastry na patelnię, solidnie obsypane
> ziołami i do tego sos ze śmietany i zielonego pieprzu.
> I mi się właśnie kobieta zbuntowała, że ona takiej karkówki jeść nie
> będzie. Ratujcie, co ja mam teraz z tym mięsem zrobić?
> Sprawa pilna, bo mam dwie godziny :)
>
Ja kroje na dosc grube plastry, nastepnie mocno tluczkiem zbic, z jednej
strony sol, pieprz
z drugiej sol,pieprz,czosnek zmiazdzony, musztarda posmarowac po jednej
stronie (lub koncentratem pomidorowym- polecam smakowe koncentraty z
pudliszek, a w szczegolnosci ziolowy), cienki plasterek wedzonki, plasterek
sera zoltego, mozna dorzucic cebule w piurka pokrojona.
I teraz sa rozne szkoly
1. zrolowac jak rolade, spiac wykalaczka (zabezpieczyc nitka) i fru do gara
najpierw na goracy tluszcz, pozniej dolac odrobinke wody (niektoprzy
uzywaja bulionu) i dusic pod przykryciem do miekkosci)
2. Zrolowac itd... , owinac folia aluminiowa i do piekarnika...
3. zlozyc na pol, spiac wykalaczka i na patelnie (ja osobioscie na wolny
ogien daje)
4. zlozyc na pol, spiac wykalaczka, zawinac w folie i do piekarnika
5. j/w i na grilla (posiadam elektrycznego i ta metode preferuje- soki nie
wyciekaja z folii, dusi sie dlugo we wlasnym sosie, wychodzi mieciutkie i
soczyste)
6. zlozyc w pol i na... plyte (sa takie "grille elektryczne z rusztem w
postaci wlasnie plyty grzejnej- sa tez kuchnie elektryczne ktore cos
takowego maja, sa tez patelnie "grillowe"- z karbowanym dnem)
Pozdrawiam zyczac smacznego
p.s. podobnie postepuje z lopatka
|