Data: 2012-05-06 19:59:55
Temat: Re: Ikselko.....
Od: Paulinka <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 06 May 2012 21:45:11 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> medea pisze:
>>> W dniu 2012-05-06 21:09, Bbjk pisze:
>>>> Nasza Qra się pojawiła jakoś chyba koło 2003? Medea też w tej okolicy?
>>> Ja w ogóle w 2003 zaczęłam czytywać grupy. Chyba od psd, ale na kuchnię
>>> niemal w tym samym czasie zajrzałam po raz pierwszy.
>>>
>>> Moje przepisy "gwoździe" (czyli takie, które towarzyszą mi już od lat i
>>> zawsze się udają) z prk to: biszkopt Magdy Basset i pierniczki Anki P.
>> A ja ciastka teściowej Kruszyny i leczo Władka Łosia, mój tata
>> stwierdził, ze jego leczo przy moim wymięka. Przypuszczam, ze to zasługa
>> przesmażenia cebuli z papryką w proszku jest tu sekretem :)
>
> Podgrzewanie papryki w proszku z tłuszczem; z tym "przesmażeniem" raczej
> pojechałaś, chodzi jedynie o wydobycie smaku i koloru (rozpuszczenie
> olejków i barwników) w gorącym tłuszczu. Takie prawdziwe smażenie
> karmelizuje paprykę, która wtedy robi się gorzka oraz traci kolor na rzecz
> brzydkiego brązu.
O proszę, jak się ładnie wpisałaś w moją myśl z poprzedniego posta 333-)
Nie, nie palę cebuli z papryką w proszku.
--
Paulinka z
|