Data: 2007-06-14 11:41:52
Temat: Re: Ile można trzymać zamrożone mięso?
Od: "Antek Laczkowski" <a...@p...wyrzuc.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 12-06-2007 o 19:01:14 Konrad Kosmowski <k...@k...net>
napisał(a):
> Przepraszam jak już było ale pobieżnie nie mogłem nic znaleźć: Ile
> można trzymać zamrożone mięso?
>
Po ok. 1/2 roku odkryłem w zamrażalniku zwykłej lodówki pierś kurczaka
i surowy boczek. Trochę w lodzie; objawiło się to przy rozmrażaniu lodówki.
Upiekłem to, kładąc boczek na kurczaka i wyszło całkiem niezłe.
Jak dotąd żyję, więc diabli mnie już od tego żarcia chyba nie wezmą.
Mięso dla kota, porcjowane, też po kilku miesiącach się znalazło.
Kot zjadł i też żyje.
Zatem stawiam tezę, że dowolnie długo można przechowywać mięso
w zamrażalniku, jedyne, co mu się może stać, to wysuszenie
(ten proces nazywa się naukowo "liofilizacją")
Nieco tłuszczu i wody (duszenie, nie smażenie) przywraca mięso
do postaci jadalnej.
Antek
|