Data: 2004-04-16 15:24:50
Temat: Re: Imbir
Od: Zbigniew Pieciul <M...@S...zeta-media.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gosia_KIKI wrote:
> Witam,
>
> Bylam dzis na wiekszych zakupach i widzialam imbir w korzeniu. Mialam
> ochote zakupic, ale nie bardzo wiem jak mozna go pozniej przechowywac.
> Jak dlugo mozna i w jakich warunkach go przetrzymywac?
>
> Pozdrawiam,
>
> Gosia_KIKI
U nas lezy w szufladzie w lodowce bez klopotu do 2 tygodni. Ale staram
sie nie kupowac za duzo, raczej maly kawalek, tyle co na 2-3 okazje.
Wtedy obieram ostroznie skorke i kroje korzen w jak najciensze plasterki
(na przyklad do dan robionych w woku) albo tre na tarce, zwlaszcza do
roznych wschodnich marynat.
Wyobrazam sobie, ze mozna tez porcje pasty z utartego imbiru zamrozic w
foremkach na lody, tak jak czosnek, ale nie probowalem tego jeszcze.
Pozdr., Zb.
--
http://MrGrill.pl
|