Data: 2006-08-31 20:44:52
Temat: Re: Jabłka na szarlotkę-wekowane-jak?
Od: "ikselka" <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Secretgarden napisał(a):
> Robiłam kiedyś jabłka
> wekowane,gotowe zima do szrlotki
Jabłka obrać, pokroić na spore kawałki. Na dno dużego garnka (ok.
10 l) wlac szklankę wody, włozyć trochę jabłek, zagotowac od czasu
do czasu mieszajac, na ten "podkład" wsypać pozostałe jabłka,
przykryć, doprowadzić "spód" znowu do wrzenia, aby para działała
na jabłka z wyższych warstw. Mieszając od czasu do czasu , aby nie
przywarły, doprowadzic jabłka do stanu, gdy częśc zupełnie sie
rozpadnie, a część pozostanie w kawałkach. W tej postaci nakładac
jabłka do słoików (można po ostudzeniu), pasteryzować jak dżemy
itp. przetwory. Bez cukru. Cukier dodaje się przed samym użyciem.
Cynamon też, oczywiście :-)
|