Data: 2003-07-06 15:47:33
Temat: Re: Jagodowe jagody :)
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Oleńka napisał:
> Witam,
> Czy ktoś z Grupowiczów zna jakiś przepis na jagody w słoikach? taki, żeby
> były jak najbardziej "jagodowe" po wyjęciu - nie dżemowate, nie
> przecierowate.....takie, które można w zimie użyć do różnych celów, typu
> ozdabianie ciasta lub lodów.
> Pozdrawiam,
> Ola
>
Ja :-)
Bierzesz jagody umyte, wyczyszczone z listkow i wysuszone.
Nakladasz do sloiczkow na przemian z cukrem. Ilosc uzalezniona jak
bardzo chcesz miec slodki syrop i jagody pozniej. I tak warstwami jagod
i cukru wypelniasz sloiczki. Potem prosisz jakiegos mezczyzna zeby
zakrecil je dobrze. Na dno garnka ukladasz scierke kuchenna, na niej
kladziesz sloiki, nie zbyt ciasno zeby sie nie obijaly. Potem nalewasz
do garnka wody, tak do 3/4 wysokosci sloika i pasteryzujesz. Na sloiczki
dzemowe trzeba poswiecic ok 15-20 minut od chwili zagotowania wody.
Potem dajesz sloikom wystygnac w tej wodzie, wycierasz i siup do
ciemnego miejsca.
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
|