Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.ps
e.pl!news.polcard.com.pl!not-for-mail
From: Gosia B <g...@u...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jajecznica po włosku
Date: Mon, 04 Sep 2000 16:30:05 +0200
Organization: PolCard S.A.
Lines: 44
Message-ID: <3...@u...net>
References: <8...@p...net> <39b2bdbd$1@news.vogel.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: post.polcard.com.pl 968077876 7411 192.168.1.241 (4 Sep 2000 14:31:16 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...polcard.com.pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; N; Linux 2.2.14 i686; en-US; m14) Netscape6/6.0b1
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33296
Ukryj nagłówki
Gocha wrote:
> Cześć,
> Wprawdzie nie wiem nic o jajecznicy na sposób włoski, ale ja robię zawsze z
> żółtym serkiem i bardzo lubię. Dodaję go razem z jajkami i przyprawami i
> potem trzymam na ogniu aż do zeskwarzenia( innej nie lubię). Dodaję też inne
> rzeczy takie jak kiełbaski czy papryka czy pieczarki. Ogółem taka jajecznica
> jest bardzo kaloryczna , ale pyyyszna.
> Raz robiłam z pomidorami, ale nie smakowało mi. Na mój gust trzeba je
> (pomidory) dodać pod koniec, bo są raczej szybkosmażalne.
No wlasnie ja jadam jako 'wloska' jajecznice z pomidorami i zoltym
serem. Czasem dodaje paseczki papryki.
Pomidora sparzam, obieram ze skory i kroje w plasterki, a nastepnie - w
przeciwienstwie do tego, co piszesz - zesmazam na oleju az sie zupelnie
rozpadnie (uwaga, pryska strasznie, trzeba przykryc przykrywka). Trzeba
go troche posolic i posypac (nie za duzo) oregano, tymiankiem, bazylia
(ja uzywam mieszanki wloskiej). Roztrzepujemy jajka, solimy i dodajemy
starty zolty ser. Ta mieszanke wylewamy na goraca patelnie z pomidorem.
Ja jajecznice lubie puszysta i mieciutka wiec jej nie 'zeskwarzam' ;-)
za bardzo.
Pozdrawiam
--
GB
|