From: "Jacek P. Urbanowicz" <j...@h...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <c87bjg$pq9$1@news.onet.pl> <c87g4f$r6q$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: Jak dobrze ostrzyc noże ?
Date: Sun, 16 May 2004 14:24:10 +0200
Lines: 45
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
NNTP-Posting-Host: 80.55.148.254
Message-ID: <4...@n...home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1084710247 80.55.148.254 (16 May 2004 14:24:07 +0200)
Organization: home.pl news server
X-Authenticated-User: j...@h...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:201804
Ukryj nagłówki
Użytkownik "conet" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c87g4f$r6q$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "DuzyMis" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:c87bjg$pq9$1@news.onet.pl...
> > Jak w temacie.
> > No właśnie jak w domu samodzielnie dobrze naostrzyć noże ?
> Cześć,
> 1. Nóż ze stali - O.K.
> 2. Ostrzałka kamienna, najlepiej już używana z wytartym miejscem o
> drobnziarnistej strukturze. Ostrzyć np. nad zlewem - polać zimną wodą
> osełkę i po paru ruchach noża polać wodą (schłodzić) by ostrze sie
> nierozhartowało.
Oto instrukcja ostrzenia (tlumaczenie) dolaczona do oryginalnej,
japonskiej kamiennej oselki. A jak wiadomo - zarowno oselki jak i japonskie
noze
sa najlepsze z najlepszych :
1. Zanurzyc kamien w wodzie, tak dlugo az
caly nasiaknie ok. 10-15 min.
2.Kamien ustawic na specjalnych nózkach. Wziac nóz i przeciagac ostrze od
tylu do przodu pod katem 15-20 stopni. Mozna jako pomocy uzyc katownika,
czym mniejszy kat tym bardziej nóz bedzie ostrzejszy ale tez ostrze bedzie
mniej odporne z tego wzgledu polecamy 15-20 stopni. Najlepiej rozpoczac z
ostrzem zewnetrznym potem srodkowym a koncu z dolnym. Ostrze dolne jest
najwazniejsze. Podczas ostrzenia bedzie sie wydzielal zmielony kamien, to on
jest wlasciwym srodkiem ostrzacym w przypadku za bardzo twardej wydzieliny
polecamy ja zmiekczac paroma kroplami wody.
3. To samo zrobic z druga strona ostrza jezeli nóz ma byc ostrzony z dwóch
stron. Praworeczni powinni ostrzyc 70 procent prawej strony i 30 procent
lewej strony, leworeczni odwrotnie (podejrzewam ze chodzi o noze "sztylety"
które maja ostrza z dwóch stron)
4. po naostrzenie nóz recznie wymyc i wysuszyc.
5. Zalecamy ostrzenie noza zawsze przez ta sama osobe, chodzi o zachowanie
tego samego kata oraz tej samej techniki ostrzenia, w tym wypadku nóz z
czasem bedzie zawsze ostrzejszy. Noz powinien byc sestematycznie ostrzony
tzn. w wypadku kucharzy amatorów pomiedzy 1 a 3 miesiacami.
pozdrawiam, Jacek
|