Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.freenet.de!news.tu-darmstadt.de!newso
ut01.versatel.de!news.versatel.de!not-for-mail
From: "IP" <i...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak gotujecie szparagi?
Date: Fri, 15 Jun 2007 21:31:26 +0200
Lines: 23
Message-ID: <f4upef$ei8$1@news01.versatel.de>
References: <4...@n...home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: i53875179.versanet.de
X-Trace: news01.versatel.de 1181935887 14920 83.135.81.121 (15 Jun 2007 19:31:27 GMT)
X-Complaints-To: a...@v...de
NNTP-Posting-Date: Fri, 15 Jun 2007 19:31:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:297800
Ukryj nagłówki
"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:4672619c@news.home.net.pl...
> Wczoraj robiłam drugie podejście do tematu szparagów, no i porażka.
> Nie potrafię ich ugotować tak aby w całości była zjadliwe.
> I tu chyba nie chodzi o czas gotowania, pierwszym razem było to 20 min, za
> drugim 45 min (wtedy połowa juz się rozpadała a druga połowa nadal nie
> nadawała się do zjedzenia)
> Poradźcie proszę jak sobie radzicie z gotowaniem szparagów, na co należy
> zwrócić uwagę
>
> Monika
Niestety zle obralas.Musisz dokladnie obierac akoncowki odlamac. Gotujesz w
lekko osolonej wodzie, z dodatkiem cukru i masla. Kupujac sprawdz, czy sa
swieze, a wiec przy pocieraniu jednej sztuki o druga musza "kwiczec" , a
koncowki nie moga byc suche, przy scisnieciu wychodzi sok(woda).
Tak jak Ewa napisala nie gotowac za dlugo., zalezy od grubosci szparag, po
wyciagnieciu z wody nie moga zginac sie jak "zwiedniete" ...
Nie zrazaj sie, moje pierwsze tez byly niezjadliwe, do przyrzadzania szparag
trzeba troche praktyki, zycze powodzenia
Ilona
|