Data: 2007-06-15 19:31:26
Temat: Re: Jak gotujecie szparagi?
Od: "IP" <i...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:4672619c@news.home.net.pl...
> Wczoraj robiłam drugie podejście do tematu szparagów, no i porażka.
> Nie potrafię ich ugotować tak aby w całości była zjadliwe.
> I tu chyba nie chodzi o czas gotowania, pierwszym razem było to 20 min, za
> drugim 45 min (wtedy połowa juz się rozpadała a druga połowa nadal nie
> nadawała się do zjedzenia)
> Poradźcie proszę jak sobie radzicie z gotowaniem szparagów, na co należy
> zwrócić uwagę
>
> Monika
Niestety zle obralas.Musisz dokladnie obierac akoncowki odlamac. Gotujesz w
lekko osolonej wodzie, z dodatkiem cukru i masla. Kupujac sprawdz, czy sa
swieze, a wiec przy pocieraniu jednej sztuki o druga musza "kwiczec" , a
koncowki nie moga byc suche, przy scisnieciu wychodzi sok(woda).
Tak jak Ewa napisala nie gotowac za dlugo., zalezy od grubosci szparag, po
wyciagnieciu z wody nie moga zginac sie jak "zwiedniete" ...
Nie zrazaj sie, moje pierwsze tez byly niezjadliwe, do przyrzadzania szparag
trzeba troche praktyki, zycze powodzenia
Ilona
|