Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsrouter.chello.at!newsfeed01.sul.t-onlin
e.de!t-online.de!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-
mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak kroicie pomidora?
Date: Tue, 30 Oct 2001 16:47:48 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 27
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1004456740 31440272 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77654
Ukryj nagłówki
almada wrote:
>
> Robilam wlasnie pomidorki z cebulka, gdy przypomniala mi sie pewna historia.
> Kilka lat temu moja kolezanka, poczatkujaca wtedy mezatka, zadzwonila do
> mnie z pytaniem, jak ja kroje cebule, ze wychodza mi takie male kosteczki.
> Pytanie cokolwiek mnie zdziwilo, odpowiedzialam, ze normalnie, przekrajam na
> pol od miejsca gdzie rosnie szczypiorek do miejsca , gdzie wyrastaja
> korzonki, potem polowki wzdloz i potem siekam. Ona na to mowi, ze myslala,
> ze cebule kroi sie jak pomidora. Ja sie zdziwilam ponownie i spytalam jak
> ona kroi pomidora. Okazalo sie, ze dzieli go na polowki w poprzek a nie z
> gory na dol. Sposob wydal mi sie dziwny. Jak go wyprobowalam, okazalo sie,
> ze nie jestem w stanie estetycznie wykroic zielonej czesci. Uznalam wiec
> wyzszosc mojego sposobu - z gory na dol. Potem sie dowiedzialam, ze jednak
> pomidora powinno sie kroic w poprzek....Wydaje mi sie to dziwne i
> niewygodne. Co o tym sadzicie?
...ale wtedy masz ładne okrągłe talarki. A ten "dekiel" z zielonym
wywalasz lub okrawasz i dodajesz do czegoś gdzie drobno na być.
Normalnie robię jednak tak jak ty, czyli południkowo (zielony cycek z
solaniną to biegun)
No i czasem robię tak, że odkrawam denko, wykrawam środek, do środka
pieczarki i środek podsmażone z cebulką, na to ser i do pieca. Reszta
farszu leci do wydrążonej cebuli. Takie wegetariańsko-prowansalskie
pomidorki.
Waldek
|