Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak mrozicie truskawki?
Date: Mon, 4 Jun 2007 17:52:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <f41cfv$96o$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <f41b4p$e1a$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abca222.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1180972353 9432 83.6.216.222 (4 Jun 2007 15:52:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 4 Jun 2007 15:52:33 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000747-0, 2007-06-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:297314
Ukryj nagłówki
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:f41b4p$e1a$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ponieważ mam wolne moce przerobowe w zamrażarce, mam ochotę zamrozić
> truskawki. Podpowiedzcie - jak mrozicie? Wybrać bardziej dojrzałe owoce
> czy mniej, umyć wcześniej i obrać? Proszę o wskazówki.
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Umyć i obrać jak najmniej kalecząc, zostawić na sicie, aby odciekły -
jeżeli małe ilości (ze swojego ogródka) wysypać na szufladę do szybkiego
zamrażania i zamrożone zapakować do woreczka - zaspawać odpompowując
powietrze, włożyć woreczek do foliówki zbiorczej, a tę do zamrażarki.
Jeżeli dużo - zaspawać odcieknięte w woreczkach odsysając powietrze i
rozłożyć w zamrażarce woreczki w możliwie cienkiej warstwie, zamrażarkę
przełączyć na max.aż do pełnego zamrożenia, później przełączyć na
ekonomiczne.
Sposób Marudy - odcięknięte truskawki posypać cukrem i takie w
pojemnikach lub woreczkach zamrozić - po rozmrożeniu są smaczniejsze niż
mrożone bez cukru - lubi je zjadać lekko rozmrożone. Ale robi np pierogi -
rozmrożone sieka nożem na kawałeczki i nadziewa pierogi - podaje ze śmietaną
i cukrem.
|