Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak niewiele tzreba Shrekowi do szczescia
Date: Fri, 02 Jan 2004 07:15:06 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <020120040715066997%wlalos@onet.pl>
References: <bst1j9$8su$1@news.onet.pl> <010120041035096671%wlalos@onet.pl>
<bt2ehf$8ht$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: rt251.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1073024232 13430 213.77.232.251 (2 Jan 2004 06:17:12
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 2 Jan 2004 06:17:12 +0000 (UTC)
User-Agent: Thoth/1.7.2 (Carbon/OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:185166
Ukryj nagłówki
In article <bt2ehf$8ht$1@news.onet.pl>, Shrek <j...@p...onet.pl>
wrote:
> > Jeżeli ktoś lubi słodkawy ryż na zimno... ;-)
> >
> Wladyslaw-san....
> Chyba nigdy sushi nie jadles....
Nie jadłem. Nie byłem bowiem niestety nigdy w Japonii. Nie wiem też,
jak to co można dostać, ewentuałnie zrobić samemu w Polsce, ma się do
sushi w Japonii.
> Zaluj. Jest czego...
Nie ma. Przynajmniej jeżeli chodzi o to co można zjeść u nas.
> W kazdym razie:
> - nie nazwalbym ryzu w sushi slodkawym
No to słodkim?
> - to nie ryz stanowi o smaku tej portawy
Składa się ona głównie z ryżu, czyżby nie?
> - jestem w stanie zrozumiec, ze w polskiej kulturze (zwlaszcza
> pozostajacej pod wplywem bryzoli z pieczarkami), sushi moze byc potrawa
> z lekka szokujaca,
A to dlaczego? Na oko ładnie wygląda. Nie wiem też co szokującego może
być w roladce z ryżu z odrobiną dodatku do smaku, zawiniętej w
wodorost.
> ale wszak prk jest raczej chyba grupa ludzi
> poszukujacych doznan smakowych ;)
Ryczej poszukujących egzotyki.
> Tego nie wiem, ale moge powiedziec, ze np. zurek jest wrecz uwielbiany
> przez Japonczykow. Sadze, ze znalazloby sie jeszcze pare potraw, ktore
> moglibysmy z powodzeniem eksportowac po swiecie.
Tu się zgadzam.
Władysław
|