Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 03 Mar 2015 21:17:27 +0100
From: Marsjasz <d...@w...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ogórkowa, to tylko na kości
References: <54f60d80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <54f60d80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 41
Message-ID: <54f616e4$0$2187$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.31.209.38
X-Trace: 1425413861 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2187 83.31.209.38:13699
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362764
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-03-03 o 20:37, wolim pisze:
> Nie wiem, jak Wy, ale ja ogórkową gotuję tylko na kościach od karczku.
> Oczywiście wieprzowego. Najlepiej, jak karczek jest fajnie poprzerastany
> mięsem. Na rosole kurczaczym nie smakuje. Na wołowym także.
>
> Zresztą, są takie zupy, do których pasuje tylko jeden rodzaj wywaru.
>
> Dla przykładu, kapuśniak - na żebrach wieprzowych, względnie na golonce.
> Z dodatkiem wędzonki. Ale prym wiedzie wieprzowina.
>
> Flaki wołowe - na wołowinie.
>
> Żurek - na białej kiełbasie - wieprzowej. Choć zdarza mi się gotować na
> kiełbasie wędzonej, jednak tylko swojskiej, znaczy wędzonej osobiście.
>
> Z rosołem bywa różnie, choć mi najbardziej smakuje wołowy.
>
> Pomidorowa - choć tradycyjnie to zupa poniedziałkowa na kurze - ja wolę
> ją na solidnej porcji tłustej wołowiny, bez udziału niedzielnego rosołu :)
>
> Krupnik przetestowany na wszystkim - najlepszy na skrzydełkach.
>
> I jeszcze tylko dla urozmaicenia wątku dodam, że nie znoszę zup, tak
> zwanych, jarzynowych, znaczy wiosennych, jesiennych, itp. Co to za zupa
> bez konkretnego smaku?
>
> A jakie są Wasze spostrzeżenia w temacie zup?
>
> Pozdrawiam,
> MW
>
grochowka na wedzonce, pomidorowa - preferuje na rosole wolowym (jesli
musi byc na miesie), krupnik na zeberkach, kapusniak podobnie ale z
dodatkiem wedzonki lub zeberek wedzonych, zurek jasne ze na bialej
kielbasie i boczku, rosol hmmm najczesciej gotuje na 3 rodzajach
wolowiny typu prega, szponder,lata ale lubie jak dysponuje np. z
bazanta lub wiejskiej kury...
pozdrawiam
Marsjasz
|