Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 03 Mar 2015 21:20:56 +0100
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ogórkowa, to tylko na kości
References: <54f60d80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <54f60d80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 39
Message-ID: <54f617a7$0$31932$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.10.84.149
X-Trace: 1425414055 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 31932 83.10.84.149:1194
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362765
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-03-03 o 20:37, wolim pisze:
> Nie wiem, jak Wy, ale ja ogórkową gotuję tylko na kościach od karczku.
> Oczywiście wieprzowego. Najlepiej, jak karczek jest fajnie
> poprzerastany mięsem. Na rosole kurczaczym nie smakuje. Na wołowym także.
>
> Zresztą, są takie zupy, do których pasuje tylko jeden rodzaj wywaru.
>
> Dla przykładu, kapuśniak - na żebrach wieprzowych, względnie na
> golonce. Z dodatkiem wędzonki. Ale prym wiedzie wieprzowina.
>
> Flaki wołowe - na wołowinie.
>
> Żurek - na białej kiełbasie - wieprzowej. Choć zdarza mi się gotować
> na kiełbasie wędzonej, jednak tylko swojskiej, znaczy wędzonej osobiście.
>
> Z rosołem bywa różnie, choć mi najbardziej smakuje wołowy.
>
> Pomidorowa - choć tradycyjnie to zupa poniedziałkowa na kurze - ja
> wolę ją na solidnej porcji tłustej wołowiny, bez udziału niedzielnego
> rosołu :)
>
> Krupnik przetestowany na wszystkim - najlepszy na skrzydełkach.
>
> I jeszcze tylko dla urozmaicenia wątku dodam, że nie znoszę zup, tak
> zwanych, jarzynowych, znaczy wiosennych, jesiennych, itp. Co to za
> zupa bez konkretnego smaku?
>
> A jakie są Wasze spostrzeżenia w temacie zup?
Miałam podobny podział - ogórkowa i kapuśniak na wieprzowinie,
pomidorowa też może być, choć mi najbardziej smakuje pomidorowa na
rosole, a rosół lubię wołowo-drobiowy. Krupnik też najczęściej robię na
skrzydełkach, ewentualnie na jakiejś części indyczej. Żurek oczywiście
na białej kiełbasie, może być też z dodatkiem wędzonego boczku.
Ostatnio jednak preferuję zupy kremy, bezmięsne.
Ewa
|