Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Jak ogórkowa, to tylko na kości
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <54f60d80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<54f616e4$0$2187$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Tue, 3 Mar 2015 23:12:10 +0100
Message-ID: <r...@4...net>
Lines: 90
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.13.1
X-Trace: 1425420728 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 26905 95.49.13.1:5831
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362771
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 03 Mar 2015 21:17:27 +0100, Marsjasz napisał(a):
> W dniu 2015-03-03 o 20:37, wolim pisze:
>> Nie wiem, jak Wy, ale ja ogórkową gotuję tylko na kościach od karczku.
>> Oczywiście wieprzowego. Najlepiej, jak karczek jest fajnie poprzerastany
>> mięsem. Na rosole kurczaczym nie smakuje. Na wołowym także.
>>
>> Zresztą, są takie zupy, do których pasuje tylko jeden rodzaj wywaru.
>>
>> Dla przykładu, kapuśniak - na żebrach wieprzowych, względnie na golonce.
>> Z dodatkiem wędzonki. Ale prym wiedzie wieprzowina.
>>
>> Flaki wołowe - na wołowinie.
>>
>> Żurek - na białej kiełbasie - wieprzowej. Choć zdarza mi się gotować na
>> kiełbasie wędzonej, jednak tylko swojskiej, znaczy wędzonej osobiście.
>>
>> Z rosołem bywa różnie, choć mi najbardziej smakuje wołowy.
>>
>> Pomidorowa - choć tradycyjnie to zupa poniedziałkowa na kurze - ja wolę
>> ją na solidnej porcji tłustej wołowiny, bez udziału niedzielnego rosołu :)
>>
>> Krupnik przetestowany na wszystkim - najlepszy na skrzydełkach.
>>
>> I jeszcze tylko dla urozmaicenia wątku dodam, że nie znoszę zup, tak
>> zwanych, jarzynowych, znaczy wiosennych, jesiennych, itp. Co to za zupa
>> bez konkretnego smaku?
>>
>> A jakie są Wasze spostrzeżenia w temacie zup?
>>
>> Pozdrawiam,
>> MW
>>
>
> grochowka na wedzonce,
Obowiązkowo.
> pomidorowa - preferuje na rosole wolowym (jesli
> musi byc na miesie),
Wołowina forever :-)
> krupnik na zeberkach,
...lub na gęsim skrzydle :-)
> kapusniak podobnie ale z
> dodatkiem wedzonki lub zeberek wedzonych,
Tu lubię też wołowinę - antrykot w stanie rozgotowania plus kawałek kości
tukowej, a także rurkowe (i rozrąbane) kości wieprzowe, bardzo bardzo :-)
> zurek jasne ze na bialej
> kielbasie i boczku,
Tak - i na szynce (czyli na wywarze z parzenia szynki swojego wyrobu i
wędzenia) :-)
> rosol hmmm najczesciej gotuje na 3 rodzajach
> wolowiny typu prega, szponder,lata
Toczka w toczkę - plus godny kawałek antrykotu=oczka.
> ale lubie jak dysponuje np. z
> bazanta lub wiejskiej kury...
Kiedyś tak, dziś już tylko i wyłącznie wołowina - czasem tylko dodaję
kawałek kogutka od cioci, ale raczej niechętnie, bo wolę koguta upiec.
Ostatnio mnie podkusiło i pierwszy raz od ...stu lat do wielkiego gara
wołowiny dodałam kupioną w Biedronce tzw porcję rosołową z indyka - i to
był wielki błąd, no nie znoszę aromatu indyka, cały rosół śmierdział
indykiem, błe! Musiałam na pomidorową przerobić, żeby zabić ten brrrrr,
aromacik.
--
XL
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
|