Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.inte
rnetia.pl!not-for-mail
From: Anai <a...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ogórkowa, to tylko na kości
Date: Wed, 04 Mar 2015 00:00:44 +0100
Organization: Netia S.A.
Lines: 46
Message-ID: <md5fos$dca$1@mx1.internetia.pl>
References: <54f60d80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-115-134.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mx1.internetia.pl 1425425019 13706 78.8.115.134 (3 Mar 2015 23:23:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 3 Mar 2015 23:23:39 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <54f60d80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
X-Tech-Contact: u...@i...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:31.0) Gecko/20100101
Thunderbird/31.4.0
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362775
Ukryj nagłówki
W dniu 03.03.2015 o 20:37, wolim pisze:
> Nie wiem, jak Wy, ale ja ogórkową gotuję tylko na kościach od karczku.
> Oczywiście wieprzowego. Najlepiej, jak karczek jest fajnie poprzerastany
> mięsem. Na rosole kurczaczym nie smakuje. Na wołowym także.
Ogórkową na kości od schabu najczęściej, od karczku albo żeberkach -
świńskich rzecz jasna :)
> Dla przykładu, kapuśniak - na żebrach wieprzowych, względnie na golonce.
> Z dodatkiem wędzonki. Ale prym wiedzie wieprzowina.
Kapuśniak podobnie jak Ty ew. j/w :D
>
>
> Żurek - na białej kiełbasie - wieprzowej. Choć zdarza mi się gotować na
> kiełbasie wędzonej, jednak tylko swojskiej, znaczy wędzonej osobiście.
Żurek/biały barszcz na żeberkach albo wędzonej kiełbasie i boczku.
> Z rosołem bywa różnie, choć mi najbardziej smakuje wołowy.
Toże.
>
> Pomidorowa - choć tradycyjnie to zupa poniedziałkowa na kurze - ja wolę
> ją na solidnej porcji tłustej wołowiny, bez udziału niedzielnego rosołu :)
Żadnej kury.
> I jeszcze tylko dla urozmaicenia wątku dodam, że nie znoszę zup, tak
> zwanych, jarzynowych, znaczy wiosennych, jesiennych, itp. Co to za zupa
> bez konkretnego smaku?
To są jedyne zupy jakie gotuje na kurzynie właśnie, ew. na indyczym
podudziu.
Poza tym grochówka/fasolówka na wędzonce/kiełbasie/boczku
Więcej zup nie pamiętam, prócz paprykowo-kminkowej z kulkami z mięsa
mielonego (szynka/łopatka wieprzowa).
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
*** moje aukcje: http://tiny.pl/qjgtx ***
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
|