Data: 2003-05-09 23:34:41
Temat: Re: Jak pisac przepisy/DLUGIE
Od: "izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>I moze kto wie - to tak przy okazji: co to jest
> kremotartari?).
Wyglada mi na Cream of Tartar (KHC4H4O6).
Zbierany z wnetrz beczek po zakonczeniu fermentacjii win.
Ja go uzywam z soda do spulchniania ciast - 2/3 czesci sody i 1/3 cream of
tartar.
Ponoc uzywany do usztywniania piany z bialek na bezy - 1/8 lyzeczki na 2
bialka. Porawia tolerancje bialek na wysoka temperature.
Dodaje sie go do syropow cukrzanych - zapobiega on krystalizacjii cukru w
tychze.
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|