Data: 2011-06-21 04:43:17
Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 20 Jun 2011 23:05:46 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia Mon, 20 Jun 2011 22:15:47 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2011-06-20 17:11, Ikselka pisze:
>>>
>>> Bardzo dobrze (bardzo!) się przechowuje oczyszczone z liści rzodkiewki i
>>> wszelkie "zielone" (łącznie z sałatą - nawet lepsza wtedy) wypłukane,
>>> odsączone lub wytrząśnięte z wody i włożone do niedbale (tzn prawie wcale
>>> nie zamkniętej) foliowej torebki.
>>
>> Też zwykle tak robię. Podobnie zresztą zwykle przechowuję zieloną
>> pietruszkę i koperek i dosyć długo trzymają świeżość.
>> Pomyślałam jednak, że pokrojony i zamrożony lub zasolony utrzyma się
>> jeszcze dłużej, poza tym będzie wygodniejszy w użyciu.
>
> Jeśli masz miejsce w zamrażarce, to warto - na pewno wygodniejszy.
> Wyciągasz porcyjkę i gotowe :-)
> Ja mrożę jednorazowe porcje w małych woreczkach foliowych.
>
Ja kupuje (kupilem wczoraj) calkiem spora porcje koperku,
posiekalem i zamrozilem w duzym pudelku po lodach. Bez problemu wybiera
sie go lyzka na biezace potrzeby - jest sypki i suchy.
|