Data: 2011-06-21 12:12:46
Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 21 Jun 2011 04:43:17 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
> On Mon, 20 Jun 2011 23:05:46 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia Mon, 20 Jun 2011 22:15:47 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-06-20 17:11, Ikselka pisze:
>>>>
>>>> Bardzo dobrze (bardzo!) się przechowuje oczyszczone z liści rzodkiewki i
>>>> wszelkie "zielone" (łącznie z sałatą - nawet lepsza wtedy) wypłukane,
>>>> odsączone lub wytrząśnięte z wody i włożone do niedbale (tzn prawie wcale
>>>> nie zamkniętej) foliowej torebki.
>>>
>>> Też zwykle tak robię. Podobnie zresztą zwykle przechowuję zieloną
>>> pietruszkę i koperek i dosyć długo trzymają świeżość.
>>> Pomyślałam jednak, że pokrojony i zamrożony lub zasolony utrzyma się
>>> jeszcze dłużej, poza tym będzie wygodniejszy w użyciu.
>>
>> Jeśli masz miejsce w zamrażarce, to warto - na pewno wygodniejszy.
>> Wyciągasz porcyjkę i gotowe :-)
>> Ja mrożę jednorazowe porcje w małych woreczkach foliowych.
>>
> Ja kupuje (kupilem wczoraj) calkiem spora porcje koperku,
> posiekalem i zamrozilem w duzym pudelku po lodach. Bez problemu wybiera
> sie go lyzka na biezace potrzeby - jest sypki i suchy.
Owszem, póki świeży. Wielokrotne wyjmowanie powoduje częściowe rozmrażanie
wierzchniej warstwy i znowu jej zamrażanie po schowaniu. Koperek traci
jakosć i aromat. Naprawdę warto pomyśleć nad porcjowaniem - jest tyle
możliwości, choćby zawijać porcyjki w folię spożywczą i trzymać razem, w
zbiorczej torebce foliowej w zamrażarce.
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
|