Data: 2005-11-17 09:51:46
Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barto" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dlfqvt$37q$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> Bzdura. To są cepeliny. Na Litwie wciąż pod ta nazwą.
>>
>> Dominik Jan Domin
>
> Czy tylko cepeliny? A kartacze, to nie?????????
Musiałbym pomęczyć dziadka lub babcię (którzy jednak juz nie żyją), czy
kartacz różni się od cepelinów czymś ponad nazwą. Albo przeanalizować stos
przepisów, ale tych ze starych książek kucharskich, bo te nowe... (naciąłem
się już na "kuchnię śląską", która ze Śląskiem miała mało wspólnego).
Może to podobnie jak z "tłóknem" i "meltanem" - potrawa ta sama, tylko jedna
nazwa słowiańska, a druga bałtyjska?
Dominik Jan Domin
|