Data: 2005-11-17 21:02:26
Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
Od: "Odi" <a...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Tak BTW, czy gdzies poza Wielkopolską pyzy drożdzowe vel kluchy na łachu
> vel pampuchy vel parowańce nadają się na odświętny obiad?
Moja babcia mowila na to parowańce a pyzy u nas to te z ziemniakow.
Czy nadają sie na odświętny obiad? Raczej tak bo u dziadków jadało się je
rowniez w niedziele i "mniejsze" swieta do "zupy" a'la rosoł (bez makaronu).
Latem i jesienią czesto babcia robila parowance z truskawkami, sliwkami lub
jagodami (moje ulubione). "Puste" parowance mialy tez doskonaly smak
przekrojone i podsmazone na masle.
Pozdrawiam,
Odi
PS.Wychowalem sie na pograniczu Lubelszczyzny i Podlasia.
|