Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak sie robi PYZY ? Re: Jak sie robi PYZY ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak sie robi PYZY ?

« poprzedni post następny post »
Data: 2005-11-18 18:10:52
Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
Od: "Nixe" <n...@f...peel>
Pokaż wszystkie nagłówki

W wiadomości <news:1wtgtmkjbcerb$.dlg@iska.from.poznan>
Lia <L...@p...onet.pl> pisze:

> To niech ją inaczej nazwie, i nie wprowadz aw bład tych, którzy chca
> zjeśc mniej smaczny oryginał.

Bez przesady.
Napoleonek, szarlotek, parówek, bigosów i innych też mamy całe multum i
jakoś nikt nie narzeka, że ktoś używa nazwy dla czegoś, co nijak napoleonką,
szarlotką, parówką czy bigosem nie smakuje. Może po prostu wystarczy mieć
świadomość, że marcińskie z cukierni XYZ są wyśmienite i zgodne co do joty z
recepturą, a z cukierni ABC są fatalne i nie opłaca się ich kupować.

> To nie jest przegięcie.
> Jest przepis? Jest. Są wymagania co do składników? Są. Wiadomo jak ma
> rogal wyglądać? Wiadomo.
> Kryteria bardzo jasne i przejrzyste.

Owszem, ale certyfikat będzie wręczony chyba po spróbowaniu danego wyrobu.
Pierwsze słyszę, by takich właśnie kryteriów używano w celu wydania
pozwolenia na używanie nazwy.

>> Po to są normy branżowe (a więc tu konkretny przepis na daną
>> potrawę), żeby oceniać wg tych norm, a nie wg czyjegoś gustu i smaku.

> No i się ocenia czy potrawa trzyma się przepisu.

Z tego tekstu nie do końca to wynikało.
A już to narzucanie ceny (nie mniej niż 18 zł na kilogram) jest cokolwiek
śmieszne.
Chyba, że te certyfikaty mają być tylko dla picu i nieoficjalnie (jak kiedyś
opowieści Piotra Bikonta stanowiły dla wielu niekwestionowany przewodnik po
dobrych lokalach, co wcale nie musiało być zgodne z rzeczywistością, a
jedynie z gustem PB).

> Ja już widziałam w ciągu roku "rogale marcińskie", które obok białego
> maku nawet nie leżały... Taka nazwa to ordynarne wprowadzanie
> klientów w błąd. Tak jakby margarynę nazywać masłem.

Też tak się robi.
Po czym małym druczkiem dodaje (roślinne, na bazie oleju ze słonecznika ;-)
Tu mogą być np. rogale marcińskie (z czarnym makiem).
Swoją drogą nie bardzo rozumiem, dlaczego dla czyjegoś widzimisię, parę
cukierni gdyńskich produkujących BARDZO smaczne rogale, musiałoby zmieniać
ich nazwę (choć taką sobie ustaliły we własnej normie zakładowej), bo
zamiast masy migdałowo-makowej, zrobiono np. masę makową. Dla mnie to czysty
nonsens i szukanie dziury w całym. Chyba się paru poznaniakom gdzieś "u
góry" za bardzo nudzi. Lepiej by się za jaką robotę porządną wzięli ;-)

--
PozdrawiaM

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.11 Maciek
18.11 Maciek
18.11 Nixe
18.11 Lia
18.11 Maciek
18.11 Nocny
18.11 Krysia Thompson
18.11 Ewa (siostra Ani) N.
18.11 Maciek
18.11 Krysia Thompson
19.11 Nixe
19.11 dzudzu [TM]
19.11 Nixe
19.11 Kot
19.11 Krysia Thompson
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6