Message-ID: <3...@p...pl>
Date: Tue, 08 Jul 2003 09:17:30 +0200
From: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak się robi nalewkę?
References: <becs1c$dqr$1@nemesis.news.tpi.pl> <bedlt8$frq$1@SunSITE.icm.edu.pl>
<3...@p...pl> <bedq50$22a3$1@foka1.acn.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 193.0.74.71
X-Trace: news.home.net.pl 1057648653 193.0.74.71 (8 Jul 2003 09:17:33 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 35
X-Authenticated-User: k...@p...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.ipartners.pl!news.home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163450
Ukryj nagłówki
Marta MJ wrote:
> No to jak z tymi czarnymi porzeczkami?
Przepisy sa rozne, metody sa rozne :-)
> 1. jakie proporcje? (porzeczki:spirytus, cukier?)
Porzeczki zalac spirytusem pol na pol z wodka, tak, zeby byly przykryte.
Cukier oddać komus, kogo nie lubisz. Zamiast tego wsypac kilka garsci
rodzynek.
> 2. w czym? (bo ja nie mam gasiorow zadnych (rzadnych, znaczy)
Duzy sloj, szklana beczulka - cos, co mozesz szczelnie zamknac, zeby
nie wietrzalo
> 3. kiedy odcedzac? odcedzac?
Powinno postac w ciemnosci (mozna zwyczajnie okrecic gazetami)
szesc tygodni. Potem zlac przez gaze.
> I jak to sie robi? Bo gdzies czytalam, ze najpirw owoce spirytusem, potem
> spirytus sie zlewa, a potem owoce cukrem i jak sie rozpusci to do tego
> spirytusu?
Po zlaniu mozesz pozostale owoce zasypac cukrem i po trzech tygodniach
zlac takie slodkie cos, niby likierek. Dobry do herbaty na przeziebienia :-)
> No to jak to jest?
Przyjedz na wisnie pociagiem, to bedziesz mogla sprawdzic efekty ;-)
Krycha
|