Data: 2003-07-08 07:17:30
Temat: Re: Jak się robi nalewkę?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marta MJ wrote:
> No to jak z tymi czarnymi porzeczkami?
Przepisy sa rozne, metody sa rozne :-)
> 1. jakie proporcje? (porzeczki:spirytus, cukier?)
Porzeczki zalac spirytusem pol na pol z wodka, tak, zeby byly przykryte.
Cukier oddać komus, kogo nie lubisz. Zamiast tego wsypac kilka garsci
rodzynek.
> 2. w czym? (bo ja nie mam gasiorow zadnych (rzadnych, znaczy)
Duzy sloj, szklana beczulka - cos, co mozesz szczelnie zamknac, zeby
nie wietrzalo
> 3. kiedy odcedzac? odcedzac?
Powinno postac w ciemnosci (mozna zwyczajnie okrecic gazetami)
szesc tygodni. Potem zlac przez gaze.
> I jak to sie robi? Bo gdzies czytalam, ze najpirw owoce spirytusem, potem
> spirytus sie zlewa, a potem owoce cukrem i jak sie rozpusci to do tego
> spirytusu?
Po zlaniu mozesz pozostale owoce zasypac cukrem i po trzech tygodniach
zlac takie slodkie cos, niby likierek. Dobry do herbaty na przeziebienia :-)
> No to jak to jest?
Przyjedz na wisnie pociagiem, to bedziesz mogla sprawdzic efekty ;-)
Krycha
|