Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak się robi nalewkę? Re: Jak się robi nalewkę?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak się robi nalewkę?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Marcin" <M...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak się robi nalewkę?
Date: Tue, 8 Jul 2003 14:06:38 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 82
Message-ID: <beec2s$g0$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <becs1c$dqr$1@nemesis.news.tpi.pl> <bedlt8$frq$1@SunSITE.icm.edu.pl>
<3...@p...pl> <bedq50$22a3$1@foka1.acn.pl>
Reply-To: "Marcin" <M...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: ksenon.azoty.pulawy.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1057665948 512 213.76.133.20 (8 Jul 2003 12:05:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 Jul 2003 12:05:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163522
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Marta MJ" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:bedq50$22a3$1@foka1.acn.pl...
>
> >
> > A wogole, dlaczego chcesz teraz, w lecie, robic nalewke z suszonych
> owocow?
> > Wisnie juz sa, czarne porzeczki dojrzewaja - a to najlepszy
> > material na nalewke.
> >
> > Krycha nalewkowa
>
>
> No to jak z tymi czarnymi porzeczkami?
>
> 1. jakie proporcje? (porzeczki:spirytus, cukier?)
>
> 2. w czym? (bo ja nie mam gasiorow zadnych (rzadnych, znaczy)
>
> 3. kiedy odcedzac? odcedzac?
>
> I jak to sie robi? Bo gdzies czytalam, ze najpirw owoce spirytusem, potem
> spirytus sie zlewa, a potem owoce cukrem i jak sie rozpusci to do tego
> spirytusu?
>
> No to jak to jest?
>
> Marta MJ
>
sznurki :)

http://www.kuchnia.verusinter.net/6412.htm

http://www.kuchnia.verusinter.net/6438.htm

a w książce "Domowy wyrób win" pan Jan Cieślak napisał tak :


Zaprawa waniliowa 10 procentowa (przepis 159)

skład zaprawy:
1. Wanilia w laskach (2 spore laski) 10g
2. Spirytus 70% 120ml
Wanilie rozdrobnić na kawałki i macerować spirytusem 4-6 tygodni, po
czym gotowy nalew zlać do butelki.
Właściwości zapachowo smakowe wanilii lepiej dadzą się wyługować przez
spożądzenie dwóch nalewów: pierwszego- przez nalanie 70 ml i drugiego -
przez nalanie 50 ml spirytusu i następnie zlanie obydwóch nalewów razem


Nalewka z czarnych porzeczek - słodzona (przepis 160)

1 kg czarnych porzeczek obrać z gałązek i szypułek, sparzyć wrzątkiem na
sicie, częściowo rozgnieść wałkiem lub drewnianą łyżką i zalać 2 l spirytusu
70% ( można go otrzymać przez zmieszanie 1,5 l spirytusu 95% i 0,6 l wody).
Owoce macerować 6-8 tygodni, mieszając od czasu do czasu, po czym klarowny
nalew zlać do słoja lub butelek i przechowywać w spokoju przez co najmniej 6
miesięcy.


Skład zestawu na 1 litr wódki:

1. Nalew na czarne porzeczki 500ml
2. syrop cukrowy ze 150g cukru 150 ml
3 zaprawa waniliowa 10 % 3 ml
4 spirytus 95% 120 ml
5 woda do objętości 1litr około 227 ml

Zestaw wódki przed spożyciem powinien leżakować kilka miesięcy (5-6), przez
co jej smak staje się łagodniejszy i bardziej zcharmonizowany
Dla amatorów wódki porzeczkowej może być ciekawa wiadomośc, że w carskiej
Rosji produkowano również wódkę "Listkówkę" na liściach z czarnych
porzeczek. Sporządza się ją jako zwykłą nalewkę owocową na młodych pędach
krzewu porzeczkowego, przy czym maceracja liści powinna być stosunkowo
krótka (7-10 dni). Dobre wyniki otrzymuje się dodając do nalewki z
czarnych porzeczek (przepis 160),nieco nalewuna liście porzeczkowe (ok 10%,
ogólnej ilości pobranegonalewu porzeczkowego), co wzbogaca aromat wódki.

Marcin M



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.07 sekutnica
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.