Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Marcin" <M...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak się robi nalewkę?
Date: Tue, 8 Jul 2003 14:06:38 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 82
Message-ID: <beec2s$g0$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <becs1c$dqr$1@nemesis.news.tpi.pl> <bedlt8$frq$1@SunSITE.icm.edu.pl>
<3...@p...pl> <bedq50$22a3$1@foka1.acn.pl>
Reply-To: "Marcin" <M...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: ksenon.azoty.pulawy.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1057665948 512 213.76.133.20 (8 Jul 2003 12:05:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 Jul 2003 12:05:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163522
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marta MJ" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:bedq50$22a3$1@foka1.acn.pl...
>
> >
> > A wogole, dlaczego chcesz teraz, w lecie, robic nalewke z suszonych
> owocow?
> > Wisnie juz sa, czarne porzeczki dojrzewaja - a to najlepszy
> > material na nalewke.
> >
> > Krycha nalewkowa
>
>
> No to jak z tymi czarnymi porzeczkami?
>
> 1. jakie proporcje? (porzeczki:spirytus, cukier?)
>
> 2. w czym? (bo ja nie mam gasiorow zadnych (rzadnych, znaczy)
>
> 3. kiedy odcedzac? odcedzac?
>
> I jak to sie robi? Bo gdzies czytalam, ze najpirw owoce spirytusem, potem
> spirytus sie zlewa, a potem owoce cukrem i jak sie rozpusci to do tego
> spirytusu?
>
> No to jak to jest?
>
> Marta MJ
>
sznurki :)
http://www.kuchnia.verusinter.net/6412.htm
http://www.kuchnia.verusinter.net/6438.htm
a w książce "Domowy wyrób win" pan Jan Cieślak napisał tak :
Zaprawa waniliowa 10 procentowa (przepis 159)
skład zaprawy:
1. Wanilia w laskach (2 spore laski) 10g
2. Spirytus 70% 120ml
Wanilie rozdrobnić na kawałki i macerować spirytusem 4-6 tygodni, po
czym gotowy nalew zlać do butelki.
Właściwości zapachowo smakowe wanilii lepiej dadzą się wyługować przez
spożądzenie dwóch nalewów: pierwszego- przez nalanie 70 ml i drugiego -
przez nalanie 50 ml spirytusu i następnie zlanie obydwóch nalewów razem
Nalewka z czarnych porzeczek - słodzona (przepis 160)
1 kg czarnych porzeczek obrać z gałązek i szypułek, sparzyć wrzątkiem na
sicie, częściowo rozgnieść wałkiem lub drewnianą łyżką i zalać 2 l spirytusu
70% ( można go otrzymać przez zmieszanie 1,5 l spirytusu 95% i 0,6 l wody).
Owoce macerować 6-8 tygodni, mieszając od czasu do czasu, po czym klarowny
nalew zlać do słoja lub butelek i przechowywać w spokoju przez co najmniej 6
miesięcy.
Skład zestawu na 1 litr wódki:
1. Nalew na czarne porzeczki 500ml
2. syrop cukrowy ze 150g cukru 150 ml
3 zaprawa waniliowa 10 % 3 ml
4 spirytus 95% 120 ml
5 woda do objętości 1litr około 227 ml
Zestaw wódki przed spożyciem powinien leżakować kilka miesięcy (5-6), przez
co jej smak staje się łagodniejszy i bardziej zcharmonizowany
Dla amatorów wódki porzeczkowej może być ciekawa wiadomośc, że w carskiej
Rosji produkowano również wódkę "Listkówkę" na liściach z czarnych
porzeczek. Sporządza się ją jako zwykłą nalewkę owocową na młodych pędach
krzewu porzeczkowego, przy czym maceracja liści powinna być stosunkowo
krótka (7-10 dni). Dobre wyniki otrzymuje się dodając do nalewki z
czarnych porzeczek (przepis 160),nieco nalewuna liście porzeczkowe (ok 10%,
ogólnej ilości pobranegonalewu porzeczkowego), co wzbogaca aromat wódki.
Marcin M
|