Data: 2003-12-13 14:12:44
Temat: Re: Jak sie robi pierogi z kapusta?
Od: "mirtek" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "agatka" <a...@g...univ.gda.pl> napisał w wiadomości
news:brf6dt$9pe$1@korweta.task.gda.pl...
>
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:bredt0$c22$1@inews.gazeta.pl...
> > =====
> > A do farszu, który zostaje po Wigilii dodaję trochę ugotowanej i
zmielonej
> > karkówki.
>
> :))))))))zaraz. farsz? i zostaje?fajnie, w zyciu mi sie to nie udalo ( bo
> zazwyczaj w trakcie robienia pierozkow jest on przez wszystkich a glownie
> prze ze nie wyjadany z garnka, zanim znajdzie sie w pierozkach:)))
To o zostawaniu farszu napisał ktoś, kto spożywa Wigilię samotnie, a poza
tym jest kutwą (nie mylić z kutią) oszczędzającym na wszystkim. To i farsz
mu zostaje.
Ja też nigdy nie widziałam farszu, który by się w normalnej rodzinie został
na zaś. Do rytuału wigilijnego należało przepędzanie domowników, którzy
podkradali nieugotowane uszka, przechodząc "próbowali" mimochodem, czy
farsz, aby nie za słony...
mirtek
|