Data: 2009-08-14 13:30:10
Temat: Re: Jak to jest z cukrem żelującym
Od: Yarael Poof <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
lemonka pisze:
>> Chciałbym jedna zapytać (skład czytałem ale nic mi nie mówi) czy to
> jest
>> "sama chemia", czy taki dżem jest mimo wszystko zdrowszy od
> sklepowego
>> (w ktorym jest 30 g owocu na 100 g dżemu).
>
> Podaj ten skład, nie chce mi się lecieć do sklepu, żeby ci
> przetłumaczyć a sama nie używam.
Kupiłem dr Oetkera 3:1 na 1kg owoców. Skład
: cukier, no wiadomo, substancja
żelująca: pektyna amidowana.
kwas cytrynowy - to wiem co to jest no i kwas sorbowy.
Gdzieś wyguglałem, że to świnstwo i żeby nie jeść, z drugiej strony
Oetker to raczej powazna firma i nie działała by niezgodnie z prawem.
Chyba...
Czy może lepiej poszukać samej pektyny (znalazłem, że Pektowin
sprzedaje, wsklepiej samej pektyni nie spotkałem) i ew. dosłodzić do
smaku o ile owoce są za mało słodkie?
Nie ukrywam, że wolałbym mieć mniej cukru, więcej owocu, a mimo wszystko
dżem...
|