Data: 2005-11-28 15:51:44
Temat: Re: Jak to jest z miodem?
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:dmf8gn$e72$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Właśnie, tak jak pisałam, zależy to od zawartości glukozy.
Ni tam droga pani, raz to to z czego nektar pochodził czyli jaka gęstość
ma patoka, i tak najszybciej krystalizuje rzepakowy, z ognichy, i w
ogóle z roslin krzyżowych, potem gryczany i dalej nie pamietam ale już
tu było na ten temat więc google odpowiedzą.
Dwa to temperatura w jakiej przechowujesz ma bardzo istotne znaczenie,
jeśli robisz to w 16-18*C to na bank ci ulegnie krystalizacji, jeśli
wstawisz do lodówki to dłuzej bedzie płynny a w temp. pow. 41*C
kryształy zanikaja i miód wraca do postaci patoki.
Jednak głównym czynnikiem jest zawartość glukozy, miód fruktozowy
krystalizuje bardzo wolno, nawet w niskiej temperaturze :)
Pozdrawiam, Agata
|