Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!news-han1.dfn.de!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.s
yr.edu!sn-xit-03!sn-xit-04!sn-xit-01!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.co
m!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to niegdyś gotowano/dlugie
Date: Thu, 05 Aug 2004 08:05:40 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <ceni49$ktl$1@atlantis.news.tpi.pl> <ceo18n$t4o$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...onet.pl>
<ceo3gh$9ek$1@inews.gazeta.pl> <4...@o...com>
<ceqk4d$qm$1@phone.provider.pl> <4...@o...com>
<cet3ko$n7l$1@phone.provider.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 52
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210229
Ukryj nagłówki
Medea wrote:
>
>
> Tu mnie zaskoczyłaś. Myślałam, że kuchnią zajmujesz się zawodowo.
tylko do tego stopnia, ze co roku wydaje jedna ksiazke kucharska.
> sklepu i tak schodzi mi popołudnie. Przy tym jeszcze muszę ganiać za uczącą
> się chodzić córeczką ;-).
Gdy moi chlopcy byli mali, czesto stosowalam serie "obiad w 0.5 godziny"
>
> Domyślam się, że przepis na ten sos pomidorowy znajdę gdzieś w archiwum (tak
> na marginesie)? Toż to sezon pomidorowy! - spróbowałabym go zrobić, chociaż
> nie z własnych pomidorów, a z kupionych
jest jakos schowany w innym watku, wiec podaje Ci tu:
Sos pomidorowy
Pol litra sosu = 4 lub
5 duzych pomidorow.
Pomidory sparzyc we wrzatku i obrac ze skory, pokroic na duze kawalki.
Cebule (1 cebula na 5 duzych pomidorow) pokroic w male kawalki.
Bazylie (1/2 szklanki lisci na 10 pomidorow) pokroic w waskie paski
Czosnek (1 zabek na 5 duzych pomidorow) posiekac drobno
Ziola prowansalskie, majeran, tymianek i oregano, sol i pieprz zmiazdzyc
w mozdzierzu
Mocny rosol (1 szklanka na 10 pomidorow)
biale wytrawne wino (1/2 szklanki na 10 pomidorow)
Oliwa
Wedle gustu mozna rowniez dodac czerwona papryke pokrojona w kawalki,
uprzednio przypalona i obrana ze skory, zielony seler zeszklony na
oliwie, szalotki zeszklone na oliwie, pieczarki usmazone.
Niektorzy usuwaja nasiona i te galaretowata czesc pomidora, ja nie usuwam.
W duzym garnku z ciezkim dnem umiescic 2-3 lyzki oliwy, dodac cebule
(ev. seler czy szalotki) i zeszklic, dodac czosnek, podsmazyc az bialy,
dodac pomidory i podsmazyc ciagle mieszajac. Dodac biale wino,
wymieszac, dodac rosol, przyprawy, bazylie, (ev. papryke, pieczarki) i
na malym ogniu dusic az zredukowane w polowie. Doprawic pieprzem, sola,
maggi, sosem sojowym do smaku. Goracy przelac do sloikow, zakrecic i
wstawic do kapieli wodnej na 10 minut.
Magdalena Bassett
|