Data: 2004-08-05 15:05:40
Temat: Re: Jak to niegdyś gotowano/dlugie
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Medea wrote:
>
>
> Tu mnie zaskoczyłaś. Myślałam, że kuchnią zajmujesz się zawodowo.
tylko do tego stopnia, ze co roku wydaje jedna ksiazke kucharska.
> sklepu i tak schodzi mi popołudnie. Przy tym jeszcze muszę ganiać za uczącą
> się chodzić córeczką ;-).
Gdy moi chlopcy byli mali, czesto stosowalam serie "obiad w 0.5 godziny"
>
> Domyślam się, że przepis na ten sos pomidorowy znajdę gdzieś w archiwum (tak
> na marginesie)? Toż to sezon pomidorowy! - spróbowałabym go zrobić, chociaż
> nie z własnych pomidorów, a z kupionych
jest jakos schowany w innym watku, wiec podaje Ci tu:
Sos pomidorowy
Pol litra sosu = 4 lub
5 duzych pomidorow.
Pomidory sparzyc we wrzatku i obrac ze skory, pokroic na duze kawalki.
Cebule (1 cebula na 5 duzych pomidorow) pokroic w male kawalki.
Bazylie (1/2 szklanki lisci na 10 pomidorow) pokroic w waskie paski
Czosnek (1 zabek na 5 duzych pomidorow) posiekac drobno
Ziola prowansalskie, majeran, tymianek i oregano, sol i pieprz zmiazdzyc
w mozdzierzu
Mocny rosol (1 szklanka na 10 pomidorow)
biale wytrawne wino (1/2 szklanki na 10 pomidorow)
Oliwa
Wedle gustu mozna rowniez dodac czerwona papryke pokrojona w kawalki,
uprzednio przypalona i obrana ze skory, zielony seler zeszklony na
oliwie, szalotki zeszklone na oliwie, pieczarki usmazone.
Niektorzy usuwaja nasiona i te galaretowata czesc pomidora, ja nie usuwam.
W duzym garnku z ciezkim dnem umiescic 2-3 lyzki oliwy, dodac cebule
(ev. seler czy szalotki) i zeszklic, dodac czosnek, podsmazyc az bialy,
dodac pomidory i podsmazyc ciagle mieszajac. Dodac biale wino,
wymieszac, dodac rosol, przyprawy, bazylie, (ev. papryke, pieczarki) i
na malym ogniu dusic az zredukowane w polowie. Doprawic pieprzem, sola,
maggi, sosem sojowym do smaku. Goracy przelac do sloikow, zakrecic i
wstawic do kapieli wodnej na 10 minut.
Magdalena Bassett
|