Data: 2001-11-05 22:22:24
Temat: Re: Jak ugotować zawiesistą zupę?
Od: "Castle" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jako kompletna kuchenna ignorantka mam WIELKĄ prośbę:
Chciałabym zrobic zupę
> (np. jarzynową), która nie będzie zwykłą wodą z warzywami,
tylko taką
> gęściutką zawiesiną. Nie mam pojęcia jak to się robi....
> Proszę pomóżcie !!! Moja córka nie chce jeść "wodnistych"
zup......
>
> Zuzanna
oryginalnie? u nas sa kluski, ktore moj wspolbiesiadnik zwie
'barany'
to typ lanych klusek, z ta roznica, ze ciasto
(jajo+maka+ciut wody+sol) robisz baaardzo geste.
Naczynie (garnuszek) z taka wielka klucha pochylasz nad zupa
i ostrym nozem jadac po brzegu scinasz podluzne kluski w
miare jak ta gesta klucha wypelza z naczynia. Dlatego nie sa
to lane kluchy bo lingwistycznie nie pasuje :> Nie ma mowy
zeby ci sie rozciapaly, a gotujac sie zageszcza zupke.
Castle
|