Data: 2004-08-28 19:04:09
Temat: Re: Jak upiec sernik wiedeński?
Od: "Krystyna z Rybnika" <k...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mogę zaproponować taki przepis, który sprawdza się u mnie od 20 lat.
- 1kg sera twarogowego tłustego (trzy razy zmielony)
- 8 jajek
- kostka Kasi
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyzki grysiku
- cukier waniliowy
- olejek zapachowy (najlepiej śmietankowy ok.1/4 fiolki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania "serniksa"
Część cukru utrzeć z margaryną.
Drugą część cukru utrzeć z żótkami i dodać do wcześniej utartej margaryny.
Do utartej masy powoli dodawać zmielony ser. Mąkę ziemniaczaną, grysik,
cukier waniliowy i proszek wymieszać razem i powoli dodawać do masy serowej.
Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Można dodać wcześniej
namoczone i otoczone w mące rodzynki.
Piec ok 40 minut.
Sprawdzony i pyszny.
Smaczego!
--
Pozdrawiam
Krystyna z Rybnika
|