Data: 2016-03-09 16:57:06
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 8 Mar 2016 20:05:19 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:18zph74qlvpd5$.xi4k7uszehnw.dlg@40tude.net...
>> No nie... MŚK jest mistrzem pieczenia ziemniaków i nigdy nie piecze ich w
>> ogniu. Najpierw długo pali się ognisko, żeby podłoże było dostatecznie
>> gorące i nie wychładzało ziemniaków, także aby nagromadził się popiół i
>> szczgólnie żar! w dużej ilości. Kiedy się to już stanie, rozgarnia się ŻAR
>> (nie ogień, ognia już prawie nie ma) koliście, a w środek wkłada się
>> bulwy,
>> ponownie przysypujac je ŻAREM. Troszkę tlących się grubych! rozżarzonych
>> kawałków drewna może znajdować się około, ale najbardziej na zewnątrz,
>> lecz
>> niekoniecznie, ich obecność zależy od temperatury żaru - a tę poznaje się
>> po kolorze :-)
>> Ziemniaki nigdy nie są zwęglone, tylko upieczone, co oznacza cienką jak
>> papier skórkę, a pod nią złocistą przypieczoną zewnętrzną warstwę miąższu,
>> pod którą z kolei znajduje się puszyste, białe wnętrze bulwy :-)
>
> On wie po prostu jakie Ty lubisz... i takie dla Ciebie piecze.
>
> Ja wiem jakie ja lubię i takie sobie piekę jakie ja lubię :-)
> Czyli z przypaloną skórką na czarno.
Czyli byle jak lubisz.
|