Data: 2002-05-05 14:27:24
Temat: Re: Jak usmazyc rybe ..?
Od: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
z PORADNIKA:-)))
Cytuje:
Przed przystąpieniem do smażenia należy rybę uprzednio sprawioną skropić
cytryną, posolić i podprawić jednym z podanych sposobów:
oprószyć mąką i smażyć przed podaniem,
obtoczyć w mące,
obtoczyć w bulce tartej - panierować (obtoczyć w mące, umoczyć w
roztrzepanym jaju i posypać tartą bułką),
maczać w gęstym cieście naleśnikowym.
Następnie smaży się rybę na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym
tłuszczu. Pod koniec smażenia należy dodać kawałek masła i wstawić na chwilę
naczynie z potrawą do gorącego piekarnika, aby ryba wewnątrz nie pozostała
surowa. Najodpowiedniejsza do smażenia ryb jest patelnia z dnem
groszkowanym, która zapobiega przywieraniu potraw. Potrawy smażone z ryb
podaje się jako zakąskę na zimno z ostrymi sosami lub na gorąco z dodatkiem
warzyw gotowanych bądź surówek.
|