Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak usmażyć stek ?
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <20000123104047527865@[192.168.0.11]>
References: <VRpi4.51641$X3.1091918@news.tpnet.pl>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: tele.com.pl
X-Newsreader: MacSOUP 2.2
Lines: 35
Date: Sun, 23 Jan 2000 09:42:01 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.244.206.117
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 948620521 212.244.206.117 (Sun, 23 Jan 2000 10:42:01 MET)
NNTP-Posting-Date: Sun, 23 Jan 2000 10:42:01 MET
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21546
Ukryj nagłówki
Ala <a...@e...com.pl> wrote:
> Szanowni Grupowicze
>
> Czy moglibyści mi poradzić jak na patelni usmażyć stek wo"owy ?
>
> Alicja
Po pierwsze: musi byc dobry kawalek miesa, mozliwie duzy. Nie nalezy go
przed smazeniem solic ani nakluwac. Powinien miec temperature pokojowa
i miec sucha powierzchnie. W polskiej kuchni opruszano powierzchnie
delikatnie maka.
Po drugie -- smazymy w mozliwie wysokiej temperaturze, mozliwie krotko.
W dawnych ksiazkach kucharskich,np. u Pomiana, zalecano smazyc na masle,
ktore wstepnie rozgrzewamy na patelni do takiej temperatury, az zacznie
dymic, na to wrzucamy nasz stek, ktory obsmazamy z obu stro, tylko raz
go przewracajac, prze czas potrzebny do takiego usmazenia, jakie nam
odpowiada.
Samzenie na dymiacym masle jest swietnym sposobem, i radze wam to
wyprobowac. Obecnie jednak odradza sie to stosowac, gdyz w czasie
palenia sie skladnikow masla powstaja substancje karcerogenne. (Jak
ktos zjada wiec z dziesiec befsztykow dziennie moglby zachorowac na
raka). Ponadto masla zaczyna sie rozkaldac i dymic juz w temperaturze
120 stopni C., a inne tluszcze wytrzymuja wyzsze temperatury. Dobrym
tluszczem jest wiec maslo sklarowane, olejee roslinne, a takze
mieszanina oleju z maslem, ktora wytrzymuje wyzsze temperatury niz samo
maslo, a jest tez bardzo smaczna.
Temeperatura smazenia winna byc tym wyzsza, im wiekszy stek smazymy,
gdyz mieso wrzucone na goracy tluszcz odbiera mu cieplo i obniza jego
temperature. Z tego samego wzgledu nalezy uzywac solidnych, ciezkich
patelni, dobrze akumulujacych cieplo.
Po usmazeniu steku dobrze jest zdeglasowac skarmelizowane na patelni
resztki sokow miesnych odrobina wina, w celu uzyskania sosu.
Wladyslaw
|