Data: 2000-01-23 09:41:58
Temat: Re: Jak usmażyć stek ?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
> Caly witz polega natym, zeby patelnia byla
> bardzo rozgrzana, bialko w miesie musi sie sciac b. szybko, tak zeby nie
> puscilo sosu.
To ze na powierzchni smazonego w wysokiej temperaturze meis tworzy sie
nieprzepuszczalna dla sokow warstwa, to stary mit kuchenny, ktory jednak
zostla obalony przez uczonych zajmujacych sie naukowym badaniem procesow
gotowania. Przeczytajcie o tym w ksiazce Herve This'a "Les secrets de
la casserole" (wyd. polskie: Kuchnia i nauka, Pruszynski i ska.,
Warszawa 1998), ktory powoluje sie na badania Harolda McGee: "On food
and cooking" oraz "The Curious Cook". Cala tajemnica usmazenia steku na
patelni polega na tak krotkim czasie smazenia, by mieso nie puscilo
wiele soku i tak wysokiej temperaturze, by woda z wyciekajcego soku
natychmiast parowala.
Wladyslaw
|