Data: 2000-01-23 09:41:56
Temat: Re: Jak usmażyć stek ?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
dzieciol <p...@p...net> wrote:
> Na patelni zwyklej? Nie da rady. Cala zabawa zs stekiem polega na
> tym
> aby to co ma wyciekac wycieklo a stek sie w tym nie moczyl
>Zasada jednak jedna: scierwo nie moze
> sie
> moczyc we wlasnym sosie.
Nie ma obawy. Smazenie miesa na patelni odbywa sie w tak wysokiej
temperaturze, ze wszystko co z niego wycieknie natychmiast wyparowuje,
pozostale skladniki natomiast sie karmelizuja. Ponadto zadada jest
taka, ze nalezy smazyc w mozliwie najwyzszej temperaturze i jak
najkrocej -- niewiele wiec zdazy wyciec. Resztki stalych skladnikow
sosku z niesa skarmelizowane na patelni dobrze jest zdeglasowac, czyli
rozpuscic w plynie, najlepiej winem, poki patelnia goraca, w ten sposob
uzyskamy znakomity sos.
Wladyslaw
|