Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Jak walczyć ze strachem?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <ni5je8$b17$1@dont-email.me> <nj4jtb$2t7$1@mx1.internetia.pl>
<nj4q0m$d89$1@dont-email.me> <nj4qk4$r61$1@mx1.internetia.pl>
<nj4rgt$i5v$1@dont-email.me>
<5755f442$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<5757361c$0$700$65785112@news.neostrada.pl>
<1sctjqcrk2yit$.hm1c7mhod148$.dlg@40tude.net>
<njppar$4gp$1@node1.news.atman.pl> <o...@t...home>
<1xrbx657mbmd6.1p3qxfo21axwt$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<15weud9d5e1s3$.975w6asisoyw.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<1...@4...net>
<o...@t...home>
<1...@4...net>
<o...@t...home> <2...@4...net>
<5765ec2e$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<1bq8nqs00l2og$.1kt1bhenuhx4h$.dlg@40tude.net>
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Date: Sun, 19 Jun 2016 23:14:39 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.5.1
Hamster/2.1.0.11
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <1bq8nqs00l2og$.1kt1bhenuhx4h$.dlg@40tude.net>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 50
Message-ID: <57670b95$0$12559$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-72-157-177.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1466370965 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 12559 89.72.157.177:54289
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372206
Ukryj nagłówki
W dniu 2016-06-19 o 13:30, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 19 Jun 2016 02:11:39 +0200, Animka napisał(a):
>
>> W dniu 2016-06-16 o 21:14, Ikselka pisze:
>>> Dnia Thu, 16 Jun 2016 19:45:37 +0200, Trefniś napisał(a):
>>>
>>>> W dniu .06.2016 o 19:20 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>>>
>>>>> Dnia Thu, 16 Jun 2016 17:56:23 +0200, Trefniś napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Należy zatem odlać surowy sok z kapusty kiszonej, z samej kapusty
>>>>>> przygotować potrawę, a odlany sok dolać do potrawy tuż przed podaniem.
>>>>>> Oczywiście zakładamy, że na talerzu nie podajemy wrzątku.
>>>>>> Proste, polecam.
>>>>> Owszem, sposób ciekawy, tylko że niewątpliwie wpływający ujemnie na
>>>>> konsystencję i temperaturę potrawy. To już chyba lepiej, zgodnie z
>>>>> kanonami, odcisnąć z soku kapustę na bigos, a ten kapuściany soczek sobie
>>>>> doprawić "na wytrawnie" czosneczkiem i pieprzem, albo na słodko sokiem
>>>>> owocowym (cytrusy, wiśnie, czy co tam kto...) czy marchwiowym - i wypić.
>>>>> Samo zdrowie :-)
>>>> U mnie ten odlany do późniejszego dodania i tak nie wytrzymałby przez czas
>>>> przygotowania potrawy :)
>>>> Zostałby wypity nawet bez dodatków.
>>>>
>>>> Ja od dłuższego czasu nie lubiłem kapusty kiszonej w żadnej postaci, póki
>>>> nie spróbowałem ukisić osobiście. Wróciła dawna przyjemność.
>>>>
>>>> Przy okazji - nie byłbym sobą, gdybym nie próbował "podrasować"
>>>> tradycyjnych sposobów kiszenia.
>>>> Wymyśliłem, że kapusta będzie zdrowsza, jeśli ograniczę ilość soli.
>>>> 2..3 łyżeczki soli na kilogram kapusty wydawało mi się przesadą.
>>>>
>>>> Niestety, mało słona kapusta jest znacznie mniej smaczna!
>>>> Na szczęście dodanie soli na trzeci dzień uratowało kiszonkę.
>>> Ta sól pełni rolę stabilizującą, tzn zabezpiecza przed procesami gnilnymi
>>> zanim wytworzy się dostateczna ilość kwasu mlekowego, dlatego jest tak
>>> ważna dla dobrej jakości kiszonek.
>> Kminek dodajesz?
> Zwykle nie, bo mąż nie lubi kminku w ogóle, ja zaś nie lubię słodkich
> surówek z kapusty "nakminkowanej", bo kminek psuje mi ewidentnie do dań
> wytrawnych - a robię właśnie surówki dosyć słodkie, tzn kiszona (lub też
> świeża) kapusta (bez cebuli), jabłko, dużo marchewki, cukier, oliwa. Do
> surówki wytrawnej dodaję cebulę i kminek.
Lubię kapustę kiszoną z kminkiem. Tylko, że teraz się nigdzie nie kupi
normalnej kapusty kiszonej nawet bez kminku.
Natomiast surówki na słodko to można kupić w każdym sklepie. Ja nie kupuję.
--
animka
|