Data: 2004-06-02 11:49:48
Temat: Re: Jak wekować?
Od: Maciek <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 2 Jun 2004 09:19:30 +0200, Kyllyan napisał(a):
> Użytkownik "Pontiac" <w...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:c9i38v$hj2$1@nemesis.news.tpi.pl..
>
> Pasteryzacja nie wystarczy, również zalanie tłuszczem przed zepsuciem
> nie zabezpieczy. Bezpieczniejsza jest tyndalizacja, A więc trzykrotna
> pasteryzacja co 24 godziny. Zawsze produkty, które nie są zabezpieczone
> dodatkowo większą ilością soli, cukru, czy kwasu, należy tyndalizować.
W moim przypadku bylo to zabezpieczone dodatkowa porcja soli (ale nie
*zasolone*) i czosnkiem (z ktorego nabija sie Wladyslaw). Zalanie tluszczem
to dodatkowy srodek ostroznosci (metoda zreszta znana i stosowana od
wiekow).
--
Pozdrawiam,
Maciek
"Use the Google, Luke"
|