Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobić dobry bogracz??? Re: Jak zrobia dobry bogracz???

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak zrobia dobry bogracz???

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: m...@p...fm (NaLesnik)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobia dobry bogracz???
Date: 19 Jan 2001 13:38:59 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 78
Message-ID: <000d01c08215$e4fa31e0$19090c16@NaLesnik>
References: <3...@n...onet.pl> <945tad$efb$1@news.tpi.pl>
<1enf8ax.16xr83lzhgqzkN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 979907939 19062 213.180.128.22 (19 Jan 2001 12:38:59 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Jan 2001 12:38:59 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Received: from unknown (HELO NaLesnik) (213.76.54.159) by poczta.fm with SMTP; 19
Jan 2001 12:38:18 -0000
X-Received: from unknown (HELO NaLesnik) (213.76.54.159) by poczta.fm with SMTP; 19
Jan 2001 12:38:18 -0000
X-Received: from unknown (HELO NaLesnik) (213.76.54.159) by poczta.fm with SMTP; 19
Jan 2001 12:38:18 -0000
X-Received: from unknown (HELO NaLesnik) (213.76.54.159) by poczta.fm with SMTP; 19
Jan 2001 12:38:18 -0000
X-Received: from unknown (HELO NaLesnik) (213.76.54.159) by poczta.fm with SMTP; 19
Jan 2001 12:38:18 -0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41546
Ukryj nagłówki


----- Original Message -----
From: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, January 18, 2001 8:22 AM
Subject: Re: Jak zrobia dobry bogracz???


| Jola L-L <j...@i...pl> wrote:
|
| > <g...@p...onet.pl> wrote in message
| > news:37e0.00000001.3a6412d0@newsgate.onet.pl...
| > > J.w.
| > > Mam ochote na co? dobrego z kuchni wegierskiej (pomimo choroby
w?ciek"ych
| > > krów...:-)))
| >
| > Bogracz - podawalam we wrzesniu- jest w archiwum:
| >
| > 1 kg wo"owiny z koscia ("opatka, rostbef)
| > wloszczyzna
| > 2 cebule, 2 papryki,
| > "yzka s"odkiej, mielonej papryki,1/2 "yzeczki do kawy kminku,
| > 2 "yzki smalcu,
| > 3 pomidory,
| > 60 dkg ziemniaków,
| > sol
| > oprocz tego kluski - csipetke : 20 dkg maki, jajo,sol
| >
| > Mieso oddzielic od kosci. Na kosciach ugotowac wywar z jarzynami i
kminkiem.
| > Mieso pokroic w kostke , zrumienic na smalcu z drobno pokrajana cebula.
Do
| > zrumienionego miesa dolaa 2 szklanki wody, dodac slodka, zmielona
papryke,
| > pomidory pokrajane w cwiartki i papryke w kostke.
| > Dusic toto az bedzie miekkie (na ma"ym ogniu - dolewac wody w razie
| > potrzeby) .Gdy mieso bedzie miekkie w"ozyc ziemniaki pokrajane w
| > kostke. Ugotowac do miekkosci. Na koniec wlac wywar i wrzucic kluski-
| > csipetke.
| > Csipetke sa to kluski pokrajane w ma"a kostke lub robione podobnie do
naszej
| > zacierki - w formie sp"aszczonych ziaren fasoli. Z 20 dkg maki, jednego
jaja
| > i szczypty soli zagniata sie dosc sprezyste ciasto. Mozna je
rozwalkowac lub
| > drobc (lepiej drobic). Gotowac w wodzie, odcedzic i wrzucic do gotowej
zupy.
| > Idealnym dodatkiem do tego jest chrupiaca buleczka i schlodzone
| > piwenko...
|
| Do upadlego bede twierdzil, ze kuchnia wegierska nie zna potrawy o
| nazwie bogracz. Bogracz, taki jak w powyzszym przepisie, to potrawa
| polska -- barowa wersja zupy gulaszowej, czyli nasladownictwa
| prawdziwego wegierskiego gulaszu. Nazwa pochodzi od "bogracs gulyas",
| czyli "gulasz z kociolka", jako ze "bogracs" to po wegiersku "kociolek".
| Przepis na "bogracs gulyas" podawalem juz tu kilkakrotnie, ale jezeli
| ktos nie moze znalezc, to w wolnej chwili (niestety mam takich coraz
| mniej) moge wklepac to znowu.
|
| Wladyslaw
|

To ja poproszę, bo nie bardzo mam możliwość pogrzebać w archiwum.

Pozdrowionka

(Na)Lesnik

___________________________
"Istnieją trzy rodzaje prawd:
świynto prowda, tyz prowda
i gówno prowda"
ks. Tischner

--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
20.01 Wladyslaw Los
22.01 maltanb
24.01 NaLesnik
24.01 NaLesnik
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.