Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: m...@p...fm (NaLesnik)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobia dobry bogracz???
Date: 19 Jan 2001 13:38:59 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 78
Message-ID: <000d01c08215$e4fa31e0$19090c16@NaLesnik>
References: <3...@n...onet.pl> <945tad$efb$1@news.tpi.pl>
<1enf8ax.16xr83lzhgqzkN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 979907939 19062 213.180.128.22 (19 Jan 2001 12:38:59 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Jan 2001 12:38:59 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Received: from unknown (HELO NaLesnik) (213.76.54.159) by poczta.fm with SMTP; 19
Jan 2001 12:38:18 -0000
X-Received: from unknown (HELO NaLesnik) (213.76.54.159) by poczta.fm with SMTP; 19
Jan 2001 12:38:18 -0000
X-Received: from unknown (HELO NaLesnik) (213.76.54.159) by poczta.fm with SMTP; 19
Jan 2001 12:38:18 -0000
X-Received: from unknown (HELO NaLesnik) (213.76.54.159) by poczta.fm with SMTP; 19
Jan 2001 12:38:18 -0000
X-Received: from unknown (HELO NaLesnik) (213.76.54.159) by poczta.fm with SMTP; 19
Jan 2001 12:38:18 -0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41546
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, January 18, 2001 8:22 AM
Subject: Re: Jak zrobia dobry bogracz???
| Jola L-L <j...@i...pl> wrote:
|
| > <g...@p...onet.pl> wrote in message
| > news:37e0.00000001.3a6412d0@newsgate.onet.pl...
| > > J.w.
| > > Mam ochote na co? dobrego z kuchni wegierskiej (pomimo choroby
w?ciek"ych
| > > krów...:-)))
| >
| > Bogracz - podawalam we wrzesniu- jest w archiwum:
| >
| > 1 kg wo"owiny z koscia ("opatka, rostbef)
| > wloszczyzna
| > 2 cebule, 2 papryki,
| > "yzka s"odkiej, mielonej papryki,1/2 "yzeczki do kawy kminku,
| > 2 "yzki smalcu,
| > 3 pomidory,
| > 60 dkg ziemniaków,
| > sol
| > oprocz tego kluski - csipetke : 20 dkg maki, jajo,sol
| >
| > Mieso oddzielic od kosci. Na kosciach ugotowac wywar z jarzynami i
kminkiem.
| > Mieso pokroic w kostke , zrumienic na smalcu z drobno pokrajana cebula.
Do
| > zrumienionego miesa dolaa 2 szklanki wody, dodac slodka, zmielona
papryke,
| > pomidory pokrajane w cwiartki i papryke w kostke.
| > Dusic toto az bedzie miekkie (na ma"ym ogniu - dolewac wody w razie
| > potrzeby) .Gdy mieso bedzie miekkie w"ozyc ziemniaki pokrajane w
| > kostke. Ugotowac do miekkosci. Na koniec wlac wywar i wrzucic kluski-
| > csipetke.
| > Csipetke sa to kluski pokrajane w ma"a kostke lub robione podobnie do
naszej
| > zacierki - w formie sp"aszczonych ziaren fasoli. Z 20 dkg maki, jednego
jaja
| > i szczypty soli zagniata sie dosc sprezyste ciasto. Mozna je
rozwalkowac lub
| > drobc (lepiej drobic). Gotowac w wodzie, odcedzic i wrzucic do gotowej
zupy.
| > Idealnym dodatkiem do tego jest chrupiaca buleczka i schlodzone
| > piwenko...
|
| Do upadlego bede twierdzil, ze kuchnia wegierska nie zna potrawy o
| nazwie bogracz. Bogracz, taki jak w powyzszym przepisie, to potrawa
| polska -- barowa wersja zupy gulaszowej, czyli nasladownictwa
| prawdziwego wegierskiego gulaszu. Nazwa pochodzi od "bogracs gulyas",
| czyli "gulasz z kociolka", jako ze "bogracs" to po wegiersku "kociolek".
| Przepis na "bogracs gulyas" podawalem juz tu kilkakrotnie, ale jezeli
| ktos nie moze znalezc, to w wolnej chwili (niestety mam takich coraz
| mniej) moge wklepac to znowu.
|
| Wladyslaw
|
To ja poproszę, bo nie bardzo mam możliwość pogrzebać w archiwum.
Pozdrowionka
(Na)Lesnik
___________________________
"Istnieją trzy rodzaje prawd:
świynto prowda, tyz prowda
i gówno prowda"
ks. Tischner
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|