Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić biały ser/twaróg z mleka wiejskiego?
Date: 9 Jun 2004 19:10:56 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 36
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1086801056 5712 213.180.130.18 (9 Jun 2004 17:10:56
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Jun 2004 17:10:56 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 80.50.26.206, 192.168.243.35
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204259
Ukryj nagłówki
> Witam,
>
> Rzadko niestety zaglądam do usenetu, więc może już o tym było, ale chyba
nie...
>
> Bardzo proszę, może ktoś wie jak zrobić biały ser donmowym sposobem z mleka
> wiejskiego. Mam akurat około 5 litrów prawdziwego mleka prosto od krowy ze
wsi.
>
> Pomoże ktoś może ??? :)
>
> Pozdrawiam
>
> Piotrek
>
> -- Jeśli się nie ma wprawy, bardzo trudno zrobić twarożek domowym
sposobem.Ale za pierwszym razem na pewno Ci się uda, później ...gorzej ,
bo ..już rutyna nas zjada... . Ja robiłam w ten sposób, że stawiałam mleko na
zsiadłe, około półtora dnia, następnie wlewałam do garnka razem z kwaśną
śmietaną i ten garnek stawiałam do drugiego garnka w którym wlewałam tylko tyle
wody, by nie dotykała garnka z mlekiem. Gotowałam na gazie, mieszałam i gdy na
łyzce pojawiły się grudki twarożkowe, wyłączałam z gazu i stawiałam garnek
z "byłym kwaśnym mlekiem" na zimnej wody, wodę zmieniałam , by do końca oziębić
szybko. Następnie , durszlak, na nim czysta ściereczka, wlewałam z garnka i
zostawiałąm na noc. Rano troszkę wygniatałam... i twarożek gotowy. Ale za
którymś razem (może z pośpiechu) nie udał mnie się. I od tej chwili u pani, u
której kupuję masełko i śmietanę, zamawiam od czasu do czasu twaróg, właśnie z
tłustego ( nie odciąganego mleka), pierwszy raz "robiła oczy", że nikt jej
takiego zamówienia jeszcze nie składał, raczej pytają o chudy twaróg. Za dwie
minuty wyciągnę sernik wiedeński właśnie na bazie twarogu od "pani masełkowej"
Pozdrawiam Areta
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|