Data: 2003-12-17 08:51:20
Temat: Re: Jak zrobić chleb żytni /razowy w maszynie do chleba
Od: "KasiaA " <k...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krystyna F. <g...@g...pl> napisał(a):
> mam maszynę do chleba CIATRONIC BBA 2787 i instrukcję tylko po angielsku i
> francusku, a chciałabym zrobić chleb razowy.
Ja swój chleb razowy piekę z dodatkiem zwykłej mąki pszennej (typ 650 lub
670), mąki razowej daję różnie - od 15 do 25 dag, resztę mąki pszennej, tak
by w sumie było 50 dag. Płynu - nieco więcej niż jedną miarkę (to więcej to
ok. łyżka), przy czym jesli używam zakwasu to biorę go 1/3 miarki, resztę
woda, z braku zakwasu daję piwo - 2/3 miarki, drożdży - 1/3 małej kostki
drożdży (świeżych), 1 łyżeczka cukru (ja daję ciemny cukier), 1 łyżeczka
soli. Ostatnio dałam odrobinę masła, niech ten chleb będzie pożywniejszy, a
co ;), do smaku 1 łyżeczkę kminku, ok. 2 łyzki słonecznika, czasem dyni.
Piekę na programie 1 Normal (tez mam Clatronica, nie pamietam modelu),
skórka jasna, wielkość chleba 1.
Kasia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|