Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić dobry bogracz???
Date: Thu, 18 Jan 2001 08:22:27 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 45
Message-ID: <1enf8ax.16xr83lzhgqzkN%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@n...onet.pl> <945tad$efb$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm18.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 979802408 27460 213.76.108.18 (18 Jan 2001 07:20:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Jan 2001 07:20:08 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 298 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41435
Ukryj nagłówki
Jola L-L <j...@i...pl> wrote:
> <g...@p...onet.pl> wrote in message
> news:37e0.00000001.3a6412d0@newsgate.onet.pl...
> > J.w.
> > Mam ochotę na coś dobrego z kuchni węgierskiej (pomimo choroby wściek"ych
> > krów...:-)))
>
> Bogracz - podawalam we wrzesniu- jest w archiwum:
>
> 1 kg wo"owiny z koscia ("opatka, rostbef)
> wloszczyzna
> 2 cebule, 2 papryki,
> "yzka s"odkiej, mielonej papryki,1/2 "yzeczki do kawy kminku,
> 2 "yzki smalcu,
> 3 pomidory,
> 60 dkg ziemniaków,
> sol
> oprocz tego kluski - csipetke : 20 dkg maki, jajo,sol
>
> Mieso oddzielic od kosci. Na kosciach ugotowac wywar z jarzynami i kminkiem.
> Mieso pokroic w kostke , zrumienic na smalcu z drobno pokrajana cebula. Do
> zrumienionego miesa dolać 2 szklanki wody, dodac slodka, zmielona papryke,
> pomidory pokrajane w cwiartki i paprykę w kostkę.
> Dusic toto az będzie miękkie (na ma"ym ogniu - dolewac wody w razie
> potrzeby) .Gdy mieso bedzie miekkie w"ozyc ziemniaki pokrajane w
> kostke. Ugotowac do miękkosci. Na koniec wlac wywar i wrzucic kluski-
> csipetke.
> Csipetke sa to kluski pokrajane w ma"a kostke lub robione podobnie do naszej
> zacierki - w formie sp"aszczonych ziaren fasoli. Z 20 dkg maki, jednego jaja
> i szczypty soli zagniata się dosc sprezyste ciasto. Mozna je rozwalkowac lub
> drobc (lepiej drobic). Gotowac w wodzie, odcedzic i wrzucic do gotowej zupy.
> Idealnym dodatkiem do tego jest chrupiaca buleczka i schlodzone
> piwenko...
Do upadlego bede twierdzil, ze kuchnia wegierska nie zna potrawy o
nazwie bogracz. Bogracz, taki jak w powyzszym przepisie, to potrawa
polska -- barowa wersja zupy gulaszowej, czyli nasladownictwa
prawdziwego wegierskiego gulaszu. Nazwa pochodzi od "bogracs gulyas",
czyli "gulasz z kociolka", jako ze "bogracs" to po wegiersku "kociolek".
Przepis na "bogracs gulyas" podawalem juz tu kilkakrotnie, ale jezeli
ktos nie moze znalezc, to w wolnej chwili (niestety mam takich coraz
mniej) moge wklepac to znowu.
Wladyslaw
|