Data: 2023-09-05 01:36:06
Temat: Re: Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2023-09-04, J.F <j...@p...onet.pl> wrote:
> On Sun, 20 Aug 2023 12:36:00 GMT, Marcin Debowski wrote:
>> On 2023-08-20, cef <c...@i...pl> wrote:
>>> W dniu 2023-08-20 o 11:25, Marcin Debowski pisze:
>>>> Co takiego jest w komercyjnych lodach, że są (dość) miekkie nawet w tych
>>>> -20C?
>>>
>>> Mniej wody?
>>
>> A więcej czego? Jeśli tłuszczu to jakiego? Kombinuję od dłuższego czasu
>> i za diabła nie mogę znaleźć sposobu. Lody mają świetną konsystencję do
>> jakiś -10C, potem robi się kamień.
>
> Ale w czym problem - polizac sie nie dają, czy odkroic kawałka z
> zamrożone porcji sie nie daje?
Łyzki sie wbić nie da.
> A po podgrzaniu do -10C miekkość wraca?
>
> Moze po prostu zamrazarke na -10 ustawić :)
Jo, będę dla zjedzenia pół litra lodów przestawiał zamrażarkę i
rozmrazał i zamrażał tony jedzenia :)
> Emulgatora nie dodałeś?
> http://lody.com.pl/Wiadomo%C5%9Bci/Rola-emulgator%C3
%B3w-przy-produkcji-lod%C3%B3w-57038.html
Dodałem i to ze 2. Żółtka i smietana robia też za emulgator.
--
Marcin
|