Data: 2023-09-07 08:21:35
Temat: Re: Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2023-09-05, Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> PS. Gliceryna jest naturalnym składnikiem wina, powstaje w nim
> jako produkt fermentacji. Typowa zawartość to około 1%. Różni
> kombinatorzy dodają czasem drugie tyle sztucznej, by wzmóc walory.
> To dodatek zakazany (wody też nie wolno dodawać do moszczu), więc
> czasem wybuchają z tego powodu afery. Kiedyś chyba w Austrii,
> a może w północnych Włoszech, sporą partię doglicerynowanego wina
> przekazoano zarządowi dróg -- do odladzania nawierzchni zimą.
W połączeniu z etanolem pewnie trochę pomogło.
--
Marcin
|