Data: 2000-12-15 03:14:39
Temat: Re: Jak zrobic sekacza?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
PRZEPIS NA SEKACZ- wedle podrecznika cukierniczego
Skladniki:
1,7 kg masla
1,7 kg cukru - pudru
1,7 kg maki
120 jaj ( piana z 95 bialek)
kilka lasek wanilii
10 dkg migdalow
30 dkg skorki pomaranczowej
0,5 l. smietanki.
Maslo utrzec na piane, dodajac stopniowo cukier, make, zoltka i ucierac
przez 2 godziny. W koncu ucierania dodac piane, smietanke, migdaly
tarte, skorke pomaranczowa, wanilie i wymieszac. Walek owinac papierem
pergaminowym, rozgrzac przy ogniu izaraz oblewac go ciastem. Z poczatku
szybko obracac walkiem, zeby utworzyly sie seki. Ostudzic. Po ostudzeniu
zdjac z walka. Podawac pokrojony w krazki. Jesli chodzi o metode, to
trzeba miec specjalne urzadzenie. Jest to
walek umocowany na stojaku z raczka, ktora sie ten walek kreci. Ten
aparat jest umieszczony
nad ogniem, tak aby plomienie oblizywaly konce sekow. Gdy walek jest
polewany ciastem,
trzeba nim szybko krecic aby ciasto nie skapalo do ognia, tylko by
tworzylo sople, jak seki na
pniu drzewa. Te seki sie pogrubiaja w miare pieczenia. Po pewnym czasie
mozna krecic wolniej, bo
ciasto jest grubsze i sie nie spali. Najlepiej robic to w dwie osoby.
Wesolej zabawy.
Magdalena
Konrad Brywczyński wrote:
>
> Użytkownik "Bodzio" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:91a11t$j7u$1@news.tpi.pl...
> | Drodzy grupowicze pomuzcie w kwestii sekacza. Jak go zrobic?
>
> W Kuchni Polskiej Reader's Digest mam przepis na sękacz pieczony
> w tortownicy. Nie próbowałem, ale jeśli Cię interesuje, to mogę
> przepalcować.
>
> --
> Konrad J. Brywczyński should it be implausible
> b...@w...pdi.net that a man can supervise
> www.kjb.w.pl the construction of light
|