Data: 2002-11-03 09:48:23
Temat: Re: Jak zrobić świeżonke???
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> wieprzowina pokrojona w kosteczke i uduszona. Przyprawy wg uznania. Ot i
> cala swiezonka:-)
>
> anya
Prawda to, ale cala pyszota swiezonki(swiezacha) poelga na tym, ze
wieprzowina ta powinna byc ze swiezo "ubitej' swini. Zaraz po swiniobiciu
takie cus sie robilo. Swinia jeszcze "kwiczala" ;). Bo przeciez skads sie ta
nazwa wziela... i w sumie kazdy gulasz zrobiony z wieprzowiny mozna nazwac
swiezonka. Do tego cebula, czosnek, sol, pieprz.
Przyznam szczerze, ze roznica smakowa miedzy "jeszcze kwiczaca" wieprzowina,
a taka jaka zazwyczaj kupuje sie w sklepach, jest spora :)
Marta
|